©Blue Origin

Blue Origin stelt lancering raket naar Mars uit

Blue Origin stelt lancering superdikke raket naar Mars uit

8 september om 16:00

Blue Origin, het ruimtebedrijf van Amazon-miljardair Jeff Bezos, stelt het lanceren van zijn dikke New Glenn-raket nog even uit. Het plan was de raket naar Mars te sturen voor NASA, maar het is er nog niet klaar voor.

Er zouden aan boord van de raket twee ruimtevaartuigen aanwezig zijn van NASA. Het geheel zou half oktober de lucht in gaan, maar NASA duwt de lancering naar achteren. De missie, genaamd ESCAPADE, verschijnt nu in de lente van 2025. De reden hiervoor is dat de kosten anders te hoog oplopen en dat er technische problemen zijn met het leegtanken van de twee satellieten die meereizen. 

Vertraging voor als er vertraging is

Er is vertraging om iets wat misschien niet gaat lukken als er vertraging is, dat is waar het op neerkomt. NASA: “De beslissing werd genomen om aanzienlijke kosten, planning en technische uitdagingen te vermijden die gepaard gaan met het mogelijk verwijderen van brandstof uit het ruimteschip in het geval van een vertraging van de lancering, die veroorzaakt zou kunnen worden door een aantal factoren.“

New Glenn gaat wel binnenkort de lucht in, maar zijn eerste reis is dan niet met NASA. Het schiet in november op eigen houtje zijn eigen technologie met de New Glenn de lucht in. Dat is misschien ook maar beter, want de eerste lancering is de lancering met het meeste risico. Zowel het lanceerplatform als de vaartuigen moeten goed presteren en soms is het een ware race om alles op tijd op orde te hebben. In november wordt er Blue Ring-technologie gelanceerd met New Glenn, een soort computer die in de ruimte zorgt voor end-to-end diensten zoals hosting en data-verwerking. Blue Ring kan payloads van meer dan 3.000 kilogram verwerken.

Blue Origin

Blue Origin ging het deze ronde niet redden. Yahoo schreef al eerder dat er grote problemen naar boven kwamen in tests met de New Glenn. Het spijtige is wel dat de ESCAPADE-missie enorm interessant is en de reis op zich al lang duurt. Was het geheel in oktober richting de rode planeet gegaan, dan zou het daar in september 2025 arriveren. Dat het nu later vertrekt, en meteen ook maanden later, betekent dat we Mars nog even niet zullen bereiken. Tegelijkertijd is de ruimte in beweging is de ruimtereis niet altijd dezelfde duur.

Blue Origin heeft twee succesvolle New Glenn-missies nodig om het gevaarte te kunnen gebruiken voor zeer vertrouwelijke payloads binnen het National Security Space Launch-programma. 

Meer over ruimtevaart, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.