Nieuwe Apple Watch Series 10 onthuld: dit is er veranderd

©Apple

Apple Watch Series 10 is dunner en heeft grotere schermen
9 september om 19:09
Laatste update: 10 september om 15:46

Apple grijpt zijn september-evenement jaarlijks aan om nieuwe horloges te onthullen en de klok staat ook nu weer goed, met twee nieuwe Watches: de vernieuwde Series 10 in nieuwe formaten en de Ultra 3.

De Apple Watch bestaat niet precies 10 jaar, maar het is wel tijd voor de Series 10. De Series 10 is platter dan voorgaande Apple Watches, en dat is een flinke verandering. Het horloge van Apple is al sinds de Series 4 uit 2018 precies 10,7 millimeter dik. En daarvoor was het een kleine millimeter meer. Nu gaat er een millimeter vanaf, en is de Apple Watch 9,7 millimeter dik.

De Series 10 is er ook in grotere formaten. Het kleinste model meet nu 42 millimeter, waar dat 41 mm was. En het grotere model is nu 46 millimeter, eerder 45 mm.

Dat grotere formaat slaat vooral op het scherm, dat groter is dankzij dunnere schermranden. Het scherm op de grootste Apple Watch Series 10 is zelfs ietsjes groter dan het scherm van de Apple Watch Ultra. Het scherm is 30 procent groter dan het scherm van voorgaande Apple Watches.

Feller scherm met grotere kijkhoek

Ook het scherm zelf is verbeterd. De hoeken zijn meer afgerond. Ook zit er een oled-scherm met grotere kijkhoek in, dat volgens Apple uit meer hoeken te lezen is, en ook bij meer licht. Verder gaat het laden sneller: in 30 minuten kun je het horloge tot 80 procent laden.

Qua fysieke afmetingen lijken de nieuwe Apple Watches aardig overeen te komen met de voorgaande modellen. Ondanks de nieuwe formaten, lijken bestaande bandjes nog steeds te passen, goed nieuws dus voor liefhebbers die al een hele collectie hebben.

Van slaapapneu tot surfen

Op het gebied van gezondheid heeft de Apple Watch Series 10 nu een sensor voor slaapapneu. Daarbij stop je 's nachts met ademen, iets wat slecht kan zijn voor de gezondheid maar zeker in eerste instantie lang niet iedereen opvalt. Volgens Apple wordt het in 80 procent van de gevallen niet gediagnosticeerd.

Apple gebruikt de bewegingssensor om onderbrekingen in de ademhalingen in kaart te brengen. Eens per maand wordt gekeken of daar tekenen van slaapapneu in zitten. Het algoritme is ontwikkeld met machine learning en in een klinische omgeving getest, stelt Apple.

Sensoren uit de Apple Watch Ultra zitten ook in de nieuwe Series 10: een dieptesensor en water-thermometer. Met apps van Apple en derden kunnen gebruikers het horloge dan gebruiken voor snorkelen, surfen, en nog veel meer.

AI moet ook genoemd worden

De nieuwe S10-chip heeft een verbeterde neural engine, voor AI-taken. Apple noemt naast gezondheidsfuncties, maar ook dingen als vertaling zouden van de nieuwe chip profiteren. Verder zouden alle bestaande functies sneller gaan op de Apple Watch.

Naast het aluminium basismodel in de kleuren zilver, zwart en roségoud, is er nu ook een hoogglans exemplaar in titanium. Dat model vervangt het hoogglans rvs-model, en is ook weer verkrijgbaar in zilver, donkergrijs en goudkleurig. De nieuwe Apple Watches zijn zowel in aluminium als titanium lichter dan hun voorgangers: 10 procent bij aluminium, 40 procent bij titanium, ten opzichte van rvs.

Prijzen

De Apple Watch Series 10 is in Nederland verkrijgbaar vanaf 449 euro voor de aluminium versie en vanaf 799 euro voor de titanium editie. De nieuwe Apple Watches zijn vanaf 20 september leverbaar. 

Apple Watch Ultra 2 nu ook in zwart

De Apple Watch Ultra is vernieuwd, oogt grotendeels hetzelfde maar is er nu ook in een zwarte uitvoering. Ook is er nu een passend Milanees bandje voor de Ultra, zodat er ook bij dat horloge een minder sportief bandje goed kan aansluiten.

De Apple Watch Ultra 2 is er vanaf 899 euro. 

Het nieuws van het Apple-event

Apple kondigde vanavond meer nieuwe producten aan, waaronder de iPhone 16 Pro, iPhone 16, AirPods 4 en Apple Watch Series 10.

Volg meer nieuws over Apple en blijf altijd op de hoogte met onze Bright-app.