Deze indrukwekkende tool van Adobe genereert video's

©Adobe

Adobe komt met deze tools voor genereren van video’s
11 september om 20:25
Laatste update: 11 september om 20:32

Adobe heeft nieuwe AI-tools onthuld voor het genereren van videobeelden. De nieuwe videofuncties zijn binnenkort te proberen in Premiere Pro.

Met nieuwe Adobe Firefly AI-tool Generative Extend in Premiere Pro kun je een video genereren door een opdracht te typen. Ook komt er een functie die automatisch op basis van een afbeelding een video kan maken.

Volgens Adobe helpen deze tools video-editors bijvoorbeeld met het opvullen van gaten in hun video’s en het verwijderen van ongewenste objecten uit een scène. Ook komen ze van pas bij 'het vloeiend maken van jump cut-overgangen en het zoeken naar de perfecte b-roll', zegt het bedrijf.

Gebruikers van de nieuwe Firefly-tools kunnen onder meer de camerahoek, zoom en beweging van de AI-video’s aanpassen. Ook kan de Adobe-software automatisch gaten in de tijdlijn van een video opvullen met AI-beelden. Volgens Adobe blinken zijn AI-videomodellen uit in 'beelden van de natuurlijke wereld'. Het bedrijf heeft een video met voorbeelden online gezet. 

'Video-editors houden tijd over'

Adobe denkt dat videomakers hierdoor "meer tijd overhouden om nieuwe creatieve ideeën te verkennen, het deel van de baan waar ze van houden". Dat klinkt wel erg optimistisch, omdat werkgevers en opdrachtgevers van video-editors waarschijnlijk een grotere productie in een kortere tijd zullen verwachten. Uit een recent onderzoek bleek ook dat mensen die voor hun werk AI gebruiken veel vaker een burnout krijgen.

Toestemming om beelden te gebruiken

Voorlopig genereert de tool alleen clips van vijf seconden, maar dat zal later worden uitgebreid. Het Firefly-videomodel is volgens Adobe alleen getraind met beelden waarvan het bedrijf toestemming heeft om die te gebruiken. Later dit jaar verschijnen de videotools in bèta. Als je ze als eerste wilt proberen, dan kun je je aanmelden voor een wachtlijst

De concurrentie

Eerder dit jaar kwam OpenAI met zijn AI-videogenerator Sora. De tool van OpenAI is de grote rivaal voor Adobe Firefly. Andere concurrenten voor genereren van video's zijn bijvoorbeeld Pika, Lumen 5 en Vidnoz.

Lees meer nieuws over Adobe en blijf op de hoogte met onze Bright-nieuwsbrief.