Dit gebeurt er als Oprah, Sam Altman en Bill Gates over AI praten

©hulu

Oprah, Sam Altman en Bill Gates spraken over AI
14 september om 16:45

Het kreeg volop kritische reacties toen het alleen al werd aangekondigd, maar de ‘AI and the Future of Us’-uitzending van Oprah Winfrey is op televisie geweest. Ze sprak hierin met onder andere Sam Altman (OpenAI) en Bill Gates (ex-Microsoft) over de rol van kunstmatige intelligentie.

Waar veel mensen een marketingpraatje voor kunstmatige intelligentie verwachtten, bleek de sessie juist af en toe te gaan over de minder goede kanten die AI soms opgaat of op kan gaan. Oprah sprak uit dat AI er nu eenmaal is en dat we als mensheid moeten leven met de consequenties. “Het kan onze vriend en onze vijand zijn”, zei Oprah, die erop vertrouwt dat we ons aanpassen.

AI voorspellend of analyserend?

Dat de sessie precies op de televisie was in dezelfde week als OpenAI een nieuw product aankondigde, was opvallend. Altman sprak in zijn praatje met Oprah vooral over dat de AI trainingsdata krijgt en op basis daarvan moet inschatten wat er straks komt om zo de onderliggende concepten te leren begrijpen. Het is inderdaad zo dat AI het volgende woord in een zin kan voorspellen, maar dat is niet zozeer AI die zelfdenkend is: het is meer een kwestie van op basis van data weten welke woorden er statistisch gezien het meest kans hebben om te komen, schrijft Techcrunch.

Altman zei ook dat het belangrijk is dat de overheid betrokken is en bedenkt hoe deze systemen op veiligheid kunnen worden getest. “Zoals we dat ook doen voor vliegtuigen of medicijnen. Dit gebeurt ook al met AI: ik heb zelf ook elke paar dagen een gesprek met iemand die voor de overheid werkt.” Zelf beweert hij niet de machtigste en gevaarlijkste man ter wereld te zijn: hij is het daar zelfs niet mee eens. Hij voelt alleen de verantwoordelijkheid om AI een positieve kant op te sturen, zei hij.

Sora

YouTuber Marques Brownlee (MKBHD) was er om meer uit te leggen over AI en vertelde over deepfakes en Sora, de video-AI van OpenAI waarmee je video’s kan genereren op basis van prompts. Je ziet het verschil tussen echt en nep eigenlijk niet meer. Dit soort videosystemen zijn in staat om bijvoorbeeld neppe seksvideo’s te maken van mensen die dit nooit zouden doen. Dat kan een groot probleem zijn: vooral onder jongeren vindt ‘sextortion’ veelvuldig plaats, waarbij ze worden gechanteerd nadat ze naaktfoto’s hebben gedeeld, of soms met naaktfoto’s die met AI-tools zijn gemaakt. Veel AI-tools hebben ingebouwd dat dit niet kan worden gecreëerd, maar er zijn ook sites die er juist heel populair door zijn dat het wel kan.

Microsoft-oprichter Bill Gates werd door Oprah geïnterviewd over hoe AI kan helpen in de medische wereld en de wereld van educatie. Gates zei: “AI is als een derde persoon die bij [een medische afspraak] zit, een transcriptie maakt en een recept voorstelt. En dus in plaats van dat de arts naar een computerscherm kijkt, is hij of zij met jou bezig en zorgt de software ervoor dat er een echt goed transcript is.” Op school zou AI kunnen helpen je te motiveren om schoolwerk te doen. Hierin werd niet besproken hoe het zit met leerlingen die hun hele huiswerk door AI laten doen en hoeveel AI kan hallucineren. Sowieso werden veel kritische vragen toch niet gesteld: of wel gesteld maar niet voorzien van een duidelijk antwoord. 

Is er dus echt iets nieuws verteld? Nee, maar helemaal voor niets was dit ook niet. Er zijn hierdoor veel Amerikanen gewezen op wat er zoal speelt in de wereld van kunstmatige intelligentie, wat ze mogelijk wel aanzet tot actie. Actie met, zonder of juist tegen AI. 

Volg meer over AI en abonneer je op onze nieuwsbrief.