©Unsplash

Quantum dot-televisies van TCL bevatten mogelijk geen quantum dots

TCL zou quantum dot-televisies verkopen zonder quantum dots

18 september om 21:10

Televisiemaker TCL zou consumenten misleiden door televisies te verkopen met quantum dots, zonder dat er daadwerkelijk quantum dots in de schermen aanwezig zijn. Hiervan wordt het bedrijf beschuldigd door journalisten van een Zuid-Koreaanse publicatie.

ETNews is de publicatie waar het om draait. Het kwam tot de ontdekking na een test dat drie quantum dot-televisies van het merk helemaal geen quantum dots bevatten. Het bedrijf SGS uit Geneve en Intertek uit Londen hebben de tests gedaan. De TCL C755, C655 en C655 Pro hebben allemaal geen quantum dots, terwijl dit wel wordt beloofd.

Quantum dots

Quantum dots, ook wel kwantumstippen in het Nederlands, zijn halfgeleiderkristallen die enorm klein zijn. Door de kwantumstip te vergroten of verkleinen worden er verschillende kleuren gegenereerd. Het kleurbereik is dan ook breder op een televisie met quantum dots. Vaak worden ze zo geplaatst dat ze veel licht doorlaten, waardoor quantum dot-televisies een hoge helderheid hebben. Reden voor fabrikanten om meer geld te vragen voor televisies met zo’n scherm.

Het testen of er kwantumstippen aanwezig zijn wordt gedaan door te kijken of er cadmium of indium aanwezig zijn in de apparaten en dat bleek niet het geval. TCL heeft gereageerd en zegt dat het TV-sets maakt met QD-film afkomstig van drie bedrijven. “De hoeveelheid kwantumstippen in die film kan afhankelijk van de leverancier verschillen, maar cadmium is zeker aanwezig”, zegt het.

1-2-Testing

Uiteindelijk liggen de fabrikant en SGS en Intertek overhoop over hoe er getest wordt. Reden om er een andere, neutrale testpartij bij te halen. Dat zal dan ook waarschijnlijk binnenkort gebeuren, zeker omdat dit verhaal veel invloed kan hebben op het imago van TCL. Misschien zelfs het imago van QD-televisies. Wordt vervolgd.

Meer nieuws over televisie en mis niets met onze Bright-app.

Lees meer over:

Deel via