©Unsplash

Nummers van Adele zijn verdwenen van YouTube in Amerika

Nummers van Adele spelen niet meer af op YouTube in Amerika

29 september om 21:00

YouTube heeft meerdere nummers van artiesten als Adele en Nirvana van het videoplatform gehaald. De hits waren niet meer te vinden op YouTube door een probleem met SESAC, een soort BumaStemra.

Het ligt dus waarschijnlijk niet aan mensen hun internetverbinding als er staat dat de video niet beschikbaar is (video unavailable, in het Engels). Er staat dan bij dat de video content van SESAC bevat en daarom neit beschikbaar is in jouw land. Wij hebben er vanuit Nederland geen problemen mee om bijvoorbeeld Hello of Rolling in the Deep van Adele op te zoeken en op YouTube te bekijken, maar mensen in de Verenigde Staten lopen daar wel tegenaan.

Adele van YouTube af

De muziek van onder andere Kanye West, Green Day, Burna Boy en Britney Spears zou offline zijn gehaald door een contractonderhandeling die YouTube heeft met de Society of European Stage Authors and Composers (SESAC). Het klinkt als een heel Europese aangelegenheid, maar het licenseert dus ook Amerikaanse en Nigeriaanse artiesten, en een veel breder scala aan muziek: er zijn 15.000 artiesten bij aangesloten. In deze database van SESAC kun je zien welke muziek er allemaal tot deze organisatie behoort.

Het lijkt er niet op dat alles offline is gehaald, maar het is wel duidelijk dat er iets gaande is. YouTube schrijft in een reactie aan TheVerge: “We hebben te goeder trouw onderhandelingen gevoerd met SESAC om onze bestaande overeenkomst te verlengen. Ondanks onze inspanningen zijn we er helaas niet in geslaagd een billijke overeenkomst te sluiten voordat de overeenkomst zou aflopen. We nemen auteursrecht zeer serieus en als gevolg daarvan is de content die wordt vertegenwoordigd door SESAC niet langer beschikbaar op YouTube in de VS. We zijn actief in gesprek met SESAC en hopen zo snel mogelijk tot een nieuwe overeenkomst te komen.”

Of we er in Europa ook last van gaan krijgen, is nog onbekend, vooralsnog kunnen we dus nog gewoon Hello’en met Adele.

Lees meer over YouTube en abonneer je op onze nieuwsbrief.