De beste draadloze oordoppen van dit moment
Draadloze oordoppen zijn niet meer weg te denken en inmiddels hoef je ook niet meer duur uit te zijn voor een fijn setje. Maar luister je veel en vaak, dan zijn de duurdere exemplaren wel de moeite waard.
Bij Bright vinden we het testen van audio-producten vaak een beetje als wijn of bier proeven. Ja, de fijnproever haalt alle geur- en smaaknoten eruit, maar de meeste mensen vinden het gewoon een lekker wijntje of biertje, of niet zo lekker. Dat heeft deels met prijs te maken, maar ook hoe dopjes zitten telt mee – en hoe ze klinken natuurlijk. Omdat het ene oor het andere niet is, zijn dit soort lijstjes wat subjectiever dan gemiddeld, maar we hebben geprobeerd om toch de beste draadloze oordoppen van het moment op een rij te zetten:
AirPods Pro 2
De AirPods Pro 2 zijn al twee jaar oud en kunnen toch nog makkelijk mee in de top. Dat komt mede door de voortdurende updates die Apple doorvoert, waardoor je steeds weer nieuwe functies krijgt. Maar juist ook de basis is heel goed gedaan bij de AirPods Pro 2. Door de H2-chip van Apple klinken de oordoppen uitstekend – het enige bezwaar zou een soort 'algemeen' geluid zijn, en zelf bijsturen met een equalizer kan niet. Wel luister je met de AirPods Pro 2 naar Dolby Atmos, in films en series maar ook in muziek in onder andere Apple Music. En mits goed gedaan is dat wel echt een stap hoger dan stereo.
De AirPods Pro 2 hebben naast noise cancellation van de bovenste plank ook vooral een absurd goede transparantiemodus, en de unieke adaptieve modus. Bij de transparatiemodus worden geluiden van om je heen doorgegeven alsof je geen oordoppen in hebt. Dat hebben veel oordoppen, maar geen concurrent komt in de buurt van de natuurgetrouwheid van AirPods Pro. Alles klinkt gewoon alsof je geen oordoppen draagt: niet vervormd, niet te hard of te zacht. Bij de adaptieve modus worden hinderlijke omgevingsgeluiden tegengehouden, maar komt de rest wel gewoon door – voor zover je dat wil.
AirPods Pro 2 kosten bij Apple 279 euro, maar zijn online ok nieuw te vinden voor rond de 235 euro.
AirPods 4
De AirPods 4 bieden veel van wat de AirPods Pro 2 ook bieden. Althans: de AirPods 4 is er in twee versies, met en zonder active noise cancellation en het bijbehorende adaptieve audio. Het grootste fysieke verschil tussen de AirPods 4 en Pro is de pasvorm. De Pro's zijn in-ear, en dichten de gehoorgang af met een kegelvormig rubbertje. Dat gaat niet zo ver je oor in als traditionelere in-ears met doppen van foam, maar je kan er nog steeds niet van houden. Dan zijn deze 'gewone' AirPods een prettig alternatief, want die sluiten de gehoorgang niet helemaal af.
De pasvorm van de AirPods 4 beviel ons prima, en blijft goed zitten – maar zal alsnog per persoon verschillen. De active noise cancellation zal ook weer van die pasvorm afhangen: omdat je oren niet passief zijn afgedicht, zal de mate van binnenlekkend omgevingsgeluid variabel zijn. Maar de active noise cancellation valt niet tegen hoor: die is sterk, dankzij dezelfde H2-chip die ook in de AirPods Pro 2 zit.
De AirPods 4 zijn jonger dan de AirPods Pro en kosten nu nog 149 euro zonder noise cancellation en 199 met noise cancellation. Voor 35 euro meer heb je dus AirPods Pro 2, maar als je gewoon fijne, 'open' oordoppen wil en je hebt een iPhone, dan is dit de beste keus.
Sony WF-1000XM5
Het duurde even voordat Sony op het gebied van oordoppen zo werd als dat het bij koptelefoons al was. Maar de WF-1000XM5 zit op dat niveau, en dat betekent dat je uitstekende noise cancellation hebt, en een zeer vol geluid. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de AirPods, kun je bij deze doppen van Sony wél al het geluid naar je eigen hand zetten met de equalizer. De transparatiemodus van deze Sony's blijft dan weer achter op de AirPods.
Wel ondersteunen deze dopjes LDAC, op Android-apparaten. Dan luister je draadloos met een veel hogere kwaliteit dan normaal, als ook je muziekdienst dat ondersteunt tenminste. Onder andere Apple Music en Tidal ondersteunen LDAC op Android. Het blijft een optie voor de fijnproever maar neem je de aandacht voor de muziek, dan hoor je wel meer details dan bij een doorsnee opname. Het maakt muziek tastbaarder: je hoort de vingers van de muzikanten over de snaren piepen, je kan de kleppen van de saxofoon horen dichtslaan.
De oordopjes ondersteunen ook ruimtelijk geluid met headtracking op Android-apparaten vanaf Android 13. Dan wordt als het ware een virtuele surround set om je heen geplaatst. De richting waar het geluid vandaan komt staat echter vast: dat is het scherm. Dat werkt leuk, zeker omdat het beschikbaar is bij vrijwel alle diensten en op erg veel series en films.
De Sony 1000XM5-oordoppen zijn er in zwart met koperkleurige accenten en wit met zilverkleurige accenten. De oordoppen begonnen bij 280 euro maar zijn inmiddels voor rond de 250 euro te vinden.
Nothing Ear (a)
We hebben een zwak voor het verfrissende design van Nothing, dat speelt met transparante materialen en ingetogen tinten met felle kleuren mixt. En niet onbelangrijk: Nothing is scherp geprijsd. Deze doppen kosten 89 euro, en dat is belangrijk om nu al te noemen. Wat je krijgt voor dat geld is namelijk veel, en soms zelf ongelooflijk.
Zo vinden wij de geluidskwaliteit is uitstekend. Deze oortjes klinken helder, zuiver en dynamisch. Er zijn beter klinkende oordoppen, maar klinken voor drie keer de prijs ook drie keer zo goed? Nee. Het verschil in geluidskwaliteit is klein. En ook de active noise cancellation is goed. Niet zo sterk als bij Apple en Sony bijvoorbeeld, maar in de meeste gevallen hou je genoeg buiten. De bediening door in de steeltjes te knijpen is goed afgekeken bij Apple: dat zouden meer concurrenten moeten doen, veel fijner dan vegen of tikken.
De Nothing Ear (a) oordoppen zijn er in zwart, wit en geel en kosten 89 euro.
Soundcore Liberty 4
Soundcore is een submerk van het Chinese Anker, dat de afgelopen jaren al weet te charmeren met kwalitatief hoogstaande maar betaalbare powerbanks en snelladers. Met deze Liberty 4-oordoppen slaat dochtermerk Soundcore echt hetzelfde pad in, want wij zijn positief verrast door alle mogelijkheden in deze oordoppen van inmiddels maar 89 euro zitten.
We sommen op: De Liberty 4 biedt prima actieve ruisonderdrukking en de AirPods-achtige knijpbediening op de steeltjes werkt fijn, net als het doosje met schuifdeksel. Dat doosje kan draadloos opgeladen worden, en de dopjes ondersteunen multipoint-verbinding: automatisch wisselen tussen bijvoorbeeld laptop en telefoon. Verder is er ondersteuning voor High-res LDAC codec.
De oordoppen klinken zeker voor de prijs mooi en vol, en zijn met de equalizer goed bij te sturen. Ook de microfoons zijn in orde. Er is verder een spatial audio-functie die geluid ruimtelijk moet laten klinken, maar wij zijn niet onder de indruk. De andere gimmick werkt wel goed: een ingebouwde hartslagmeter. Leuk voor tijdens het sporten, maar helaas staat de data alleen in de eigen Soundcore-app.
De Soundcore Liberty 4-oordoppen zijn er in zwart, wit, roze, licht- en donkerblauw voor 89,99 euro, en zijn elders al voor 71 euro te vinden.