Deze airbag kan snowboarders en skiërs het leven redden

©Unsplash

Deze tas is een airbag voor snowboarders en skiërs
Vandaag om 17:04
Laatste update: om 18:15

Een ongeluk zit in een klein hoekje, al geldt voor de bergen dat een ongeluk zich meestal op een grote plaat bevindt. Als je in een lawine terechtkomt, dan kan deze tas je leven redden: het is een airbag voor lawines.

Ga je snowboarden of skiën, dan moet je altijd aan je veiligheid denken. Sommige mensen doen dat door op de piste te blijven, anderen door bij min 30 graden voor warme kleding en voldoende bezoekjes aan de warmtehut te zorgen. Maar, als je in een lawine terechtkomt, dan is er eigenlijk niet zoveel wat je kunt doen. Nu is er een hulpmiddel, namelijk de Micon LiTRIC: een rugzak met daarin een airbag.

Herbruikbare airbag

De airbag kan minimaal 60 uur mee als je hem aan hebt gezet en kan volledig heropladen in 25 minuten. Hij werkt namelijk op een lithium-ion-batterij die je oplaadt met USB. Er zit zelfs een led-scherm op en een trekkoord dat je ook met wanten of handschoenen aan kunt gebruiken. De airbag zelf is groot en feloranje, om zo te zorgen dat je opvalt. Volgens onderzoek van de Wilderness Medical Society zorgen lawine-airbags ervoor dat lawines niet meer 22 procent dodelijk zijn, maar 11 procent. 

De tas weegt 1,9 kilo en is waterdicht.  Je kunt daarnaast ook nog andere dingen in je rugzak kwijt, zoals een tooltje voor je snowboard. Ook is er gedacht aan eventuele elektrische verstoring van bakens: daarom is de airbag zo ver mogelijk verwijderd van de beacon. En je kunt deze airbag steeds opnieuw gebruiken, dus het is anders dan de airbag in de auto. 

Levensreddende rugzak

Het is geen goedkope rugzak: de goedkoopste variant is 16 liter en kost 1.350 euro. Maar: je kunt hem én als gewone tas gebruiken én steeds weer opnieuw, waardoor het je misschien toch anders doet kijken naar deze prijs van een wintersportvakantie. Zeker als je een fanatieke snowboarder of skiër bent.

Lees meer over veiligheid en blijf op de hoogte met de Bright-nieuwsbrief.