Review: deze slimme 'lichtknop' met scherm bedient Philips Hue, Sonos en meer
De Rithum Switch is een apparaat dat van je lichtknop een bedieningsplaat voor je Hue-lampen én je Sonos maakt. Wij probeerden hem uit.
Vermoedelijk is het begrip “wife acceptance factor” inmiddels niet meer geaccepteerd. Maar het is iets makkelijker te zeggen dan de “Non technically inclined cohabitant acceptance factor” (afgekort NTICAF). Waar het om gaat: als één iemand in huis dol is op hippe tech en de ander niet, dan wil die laatste geen last hebben van de nerdhobby. Daarom raad ik de meeste smart home-apparaten af. Er zijn een paar uitzonderingen: Philips Hue verlichting (duur, maar met knoppen makkelijker dan ouderwetse verlichting), Sonos audio (duur, maar makkelijke manier om al je muziek te streamen), Honeywell Evohome (duur, maar maakt stoken veel goedkoper en je verwarming instellen gemakkelijk). Daar kan nu een nieuwe smart home gadget bij, mits je mijn advies gevolgd hebt en zowel Philips Hue als Sonos gekocht hebt.
De Rithum Switch is een apparaat dat je op de plek van een lichtschakelaar plaatst en waarmee je makkelijk je muziek op je Sonos en je Hue lampen kunt bedienen. Je kunt ook losse integraties kopen voor andere apparaten zoals Tado, Fibaro en Homey Pro, waarmee je de Rithum Switch verder uitbreidt, maar dan heb je al snel een apparaat dat de NTICAF niet meer doorstaat ben ik bang. Ik heb hem getest als afstandsbediening voor alleen Sonos en Hue. De hobbyist kan er dus ook mee aan de slag, maar die moet een andere review gaan zoeken.
Installeren is echt installeren
Installatie is even opletten. Ik had in mijn inbouwdoos de schakeldraad en de fasedrood aan elkaar verbonden zodat de Hue-lampen altijd stroom krijgen. Daar had ik de Hue-afstandsbediening voor geplakt. Foolproof en gemakkelijk. De Rithum Switch heeft echter een fasedraad (bruin) en een neutraaldraad (blauw) nodig. Omdat ik geen zin had om nieuwe draden te trekken, heb ik de Hue lampen in de centraaldoos in het plafond met bruin en blauw verbonden en de schakeldraad naar de schakelaar aangesloten op de blauwe neutraaldraad. Als je dit verhaal niet snapt, raad ik je aan voor de Rithum Switch een installateur in te schakelen. Om te voorkomen dat je dure lampen of schakelaar de geest geven doordat je ze verkeerd aansluit. Je kunt de Rithum ook met micro USB stroom geven en er is een houder te koop waarmee je hem op tafel kunt zetten. Dan is ook voor de niet-elektra hobbyist makkelijk te werken met het apparaat.
Na een half uurtje knutselen deed de Rithum Switch wat hij moest doen en zat hij prachtig in de muur. Koppelen met Hue is een kwestie van op de knop van de Hue hub drukken. Sonos vindt hij zelf moeiteloos op het netwerk.
Fijn om erbij te hebben
Daarna kun je kiezen welke Hue-scènes je in het menu wilt hebben. Een even aantal ziet er het beste uit. Voor je Sonos kijkt hij zelf naar wat je in je Sonos-favorieten hebt gezet. Daarna krijg je album art te zien en bedieningsknoppen voor je muziek. Je switcht simpel tussen muziek- en lichtbediening. Zoeken in Sonos kan niet. Daarvoor kun je beter een spraakassistent gebruiken in je telefoon of een smart speaker. Maar het is heel fijn om snel met een fysiek apparaat het volume van de muziek even naar beneden te kunnen zetten als je gebeld wordt bijvoorbeeld. Of een irritant liedje te skippen.
De Rithum Switch is als hij uit is een weinig inspirerend zwart vlakje, maar bij gebruik ziet hij er bijzonder fraai uit. Ik heb ingesteld dat hij bij elke nieuwe track even oplicht om te laten zien wat er speelt. Inclusief de artwork zie je dan wat er langskomt. Voor Sonos- en Hue-gebruikers die een eenvoudige bediening willen van hun apparaten, is de Rithum Switch het fraaiste en meest gebruiksvriendelijke apparaat dat ik tot nog toe gezien heb. Goedkoop is de box niet: 300 euro ben je kwijt voor één Rithum Switch. Maar dan is de NTICAF gegarandeerd en ziet je huis er nerdy én stijlvol uit.
Meer Bright reviews en mis niets met onze Bright-app.