©Spotify

Spotify biedt luisterboeken in Nederland, maar wordt het daarmee duurder?

Spotify biedt nu luisterboeken aan Nederlandse abonnees, maar wordt het daarmee duurder?

14 oktober om 16:11
Laatste update: 14 oktober om 19:16

Spotify breidt zijn mogelijkheid om audioboeken te luisteren uit naar Nederland. Premium-abonnees kunnen maandelijks zonder bijbetalen 12 uur naar luisterboeken luisteren. Maar wordt het abonnement daar straks duurder door?

In Engelssprekende landen bood Spotify zijn Premium-abonnees al ruim een jaar luisterboeken. Nu wordt dat uitgebreid naar Frankrijk en de Benelux, met zowel Engelstalige luisterboeken als een Nederlands aanbod van auteurs als Suzanne Vermeer en Saskia Noort. Het aanbod luisterboeken in Spotify bestaat uit ruim 200.000 audioboeken, waaronder 15.000 Nederlandse boeken.

Extra luistertijd kopen

Gebruikers met een Premium-abonnement kunnen standaard 12 uur per maand naar boeken luisteren. Voor 9,99 euro kun je 10 uur extra luistertijd kopen, die tot 12 maanden beschikbaar blijft: handig voor als je elke maand maar ietsjes meer dan 12 uur luistert, dan doe je maanden met die aankoop. Ben je door die tien extra uren heen, kun je opnieuw een uitbreiding aanschaffen. "Het gaat om een losse, eenmalige aanschaf van tien uur extra luistertijd, en niet om een uitbreiding van de maandelijkse abonnementskosten", verklaart een woordvoerder van Spotify.

De Audiobooks-functie wordt volgens Spotify de komende 24 uur uitgerold naar alle Nederlandse gebruikers. De luisterboeken zijn dan te vinden als een nieuwe sectie, naast muziek en podcasts, bovenaan het thuisscherm van de Spotify-app.

Wat doet dat met de prijs?

De Audiobooks-functie wordt eerst als bèta uitgerold. Of gebruikers op termijn een hoger maandelijks bedrag gaan betalen door de toevoeging van luisterboeken, is nog niet duidelijk. In de Engelstalige landen, waar de luisterboeken dus al langer beschikbaar zijn, gingen de prijzen afgelopen zomer nogmaals omhoog. Dat was bovenop de prijsstijging van een jaar eerder, waarbij ook de Nederlandse prijs omhoog ging.

Sindsdien kost Spotify Premium in Ierland nu 11,99 euro per maand, terwijl Nederlanders, Belgen en Luxemburgers nu 10,99 euro per maand betalen. Het ligt aan je luisterboeken-gedrag of je die prijsstijging hoog vindt of niet. Voor wie maximaal 12 uur per maand luistert, is die eventuele euro niet veel. Maar wie meer wil luisteren, is waarschijnlijk beter af bij een dienst specifiek voor luisterboeken, zoals Kobo Plus of Storytel, waar je onbeperkt naar audioboeken kan luisteren voor 10 tot 14 euro per maand.

Meer nieuws over Spotify en mis niets met onze Bright-app.