©Android

Android 15 én deze belangrijke veiligheidsupdate worden nu uitgerold

De uitrol van Android 15 én deze belangrijke veiligheidsupdate zijn begonnen

15 oktober om 18:56
Laatste update: 15 oktober om 19:16

Google is vandaag gestart met de uitrol van Android 15. De grote update komt eerst naar Pixel-telefoons, die ook nog een paar exclusieve features krijgen. Daarnaast heeft Google een belangrijke nieuwe veiligheidsfunctie uitgebracht voor veel Android-toestellen, waardoor ze herkennen als ze zijn gestolen.

Google heeft vanavond aangekondigd dat de update naar Android 15 nu naar Pixel-apparaten wordt uitgerold. Android 15 was in september technisch al klaar, maar het wachten was op de lancering op de eerste apparaten. We hebben de grootste vernieuwingen in Android 15 op een rij gezet.

Een van de nieuwe functies in Android 15 is dat je een privéruimte voor je apps kunt maken. Die Private Space is een soort digitale kluis op je telefoon, bedoeld voor apps die je verborgen wilt houden voor mensen die mogelijk je telefoon in handen krijgen, zoals apps voor bankieren en dating. De apps in de privéruimte zie je niet staan in je lijst met recente apps. Je moet je eerst authenticeren om toegang tot de Private Space te krijgen.

Android 15 bevat verder onder andere verbeteringen voor opvouwbare smartphones en tablets. Je kunt bijvoorbeeld de taakbalk vastzetten om zo makkelijker apps te openen. Als je regelmatig twee apps naast elkaar gebruikt, kun je die met de nieuwe functie 'app pairing' direct allebei openen. "Zo kun je bijvoorbeeld Google Drive en Gmail tegelijkertijd openen, zodat je eenvoudig bestanden kunt verslepen", aldus Google.

Diefstalbeveiliging 

Android-apparaten met Android 10 en nieuwer krijgen nu ook de functie Theft Detection Lock. Daarmee kan jouw telefoon zichzelf automatisch vergrendelen als Android detecteert dat het toestel is gestolen. Je smartphone moet hiermee automatisch onbruikbaar voor de dief worden.

Met de nieuwe functie Remote Lock kun je je smartphone vergrendelen vanaf elk apparaat met je telefoonnummer en een 'eenvoudige beveiligingscontrole'. "Deze diefstalbeveiligingsfuncties zijn nu beschikbaar voor gebruikers over de hele wereld via Android 15 en een update van Google Play Services voor apparaten met Android 10 en hoger", aldus Google.

Nieuwe functies op Pixel-apparaten

Google rolt ook een reeks nieuwe Pixel-functies uit voor telefoons, tablets, oordoppen en smartwatches. Zo kun je met Night Sight voor Instagram betere foto’s bij weinig licht maken en zijn er nieuwe opties voor Audio Magic Eraser. Ook kun je nauwkeuriger meten met de thermometer-app.

Verder komt er binnenkort een functie waarmee je bestanden van een Pixel-tablet naar een Pixel-telefoon kunt overzetten door beide gadgets naast elkaar te houden. Ook is de bediening van je smart home-apparaten met de Pixel Tablet volgens Google eenvoudiger gemaakt.

Een andere nieuwe functie maakt het mogelijk om handsfree te praten met de AI-assistent Gemini via alle Pixel Buds-oordopjes. De Pixel Watch-horloges krijgen ook nieuwe features, waaronder aparte tegels voor je meest gebruikte contacten en de mogelijkheid om te reageren met emojis in Gmail. 

Samsung-gebruikers moeten geduld hebben

Als je een Samsung-telefoon hebt, dan moet je nog maanden geduld hebben voordat je de update naar Android 15 kunt installeren. De Android 15-update van Samsung heeft namelijk vertraging opgelopen. De verwachting is dat de eerste Samsung-telefoons pas vanaf januari de stap naar Android 15 maken en in de maanden daarna volgen andere Galaxy-toestellen.

Vorige week lekte ook al een opvallende nieuwe functie van Android 16 uit.

Lees meer over Android en volg het nieuws via ons WhatsApp-kanaal.