©World

Deze bol van OpenAI-topman Sam Altman scant je oogbal

Deze bol van OpenAI-topman Sam Altman scant je oogbal

Vandaag om 16:00

OpenAI-leider Sam Altman heeft een bijbaan en daarmee handelt hij in cryptovaluta. De munt heette eerder Worldcoin, maar dat is nu veranderd naar ‘World’. Bovendien introduceert hij er een oogbal-scannende oogbol bij.

Er bestond al een oogbalscannend apparaat dat Orb heet, maar nu het van naam is veranderd, heeft Altman met zijn team besloten om een nieuwe Orb te maken. Het apparaat is bedoeld om te bevestigen dat iemand een mens is in dit AI-tijdperk. Je hebt een World ID, een soort account, en als authenticatie gebruik je dan die oogbolscanner om te bewijzen dat je menselijk bent. Het apparaat is eenvoudiger gemaakt dan zijn voorganger, met 30 procent minder onderdelen. Dit moet het apparaat laagdrempeliger maken om op meer plekken uit te brengen, stelt het bedrijf. Het maakt gebruik van Nvidia’s AI-platform Jetson.  

World Orb

“Om toegang voor elke mens mogelijk te maken, hebben we meer Orbs nodig: veel meer Orbs. Duizend keer meer dan we nu hebben. Niet alleen meer Orbs, maar ook meer Orbs op meer plekken,” aldus World. Het komt zelfs met een dienst genaamd Orb on Demand waardoor je een Orb meteen kunt laten afleveren. Ook is het mogelijk ze te huren. Momenteel is de Orb in Nederland vooruit te bestellen, en naast de Verenigde Staten is het het nu wel in onder andere Australië, Marokko en Indonesië beschikbaar. World zou inmiddels 7 miljoen unieke mensen hebben vastgelegd, stelt het. 

Dat het een wereldwijde database met biometrische gegevens aanlegt die in privéhanden is, lijkt problematisch voor de privacy, maar toch hebben al veel mensen zich laten verleiden door een World ID. Maar niet overal: in Kenia was World tijdelijk niet beschikbaar door een onderzoek naar dataverzameling. Inmiddels is dit onderzoek echter afgerond. Ook Portugal en Spanje zijn bezig met juridische stappen tegen World, dat de oogscan overigens verplicht maakt om de crypto te gebruiken.

Lees meer over AI en download de Bright-app.