©Unsplash

Is je gehoor beschadigd? Vanaf volgende week kun je het testen met de AirPods

Is je gehoor beschadigd? Vanaf volgende week kun je het testen met de AirPods

21 oktober om 13:00
Laatste update: 21 oktober om 13:09

Apple rolt volgende week twee nieuwe AirPods-functies uit. De Pro-versie van de oordoppen geeft Nederlandse gebruikers niet alleen de mogelijkheid om hun gehoor te testen, maar ook om ze als gehoorapparaat te gebruiken.

Als je al een tijdje twijfelt aan de gezondheid van je oren, kan Apple je vanaf volgende week het verlossende antwoord geven. In de week van 28 oktober rolt het Amerikaanse bedrijf een nieuwe functie uit, waarmee het mogelijk is om je gehoor te testen. 

Op je iPhone kun je een klinische test afleggen. Na vijf minuten krijg je inzicht in de staat van je gehoor, dit wordt opgeslagen in de Gezondheid-app. Dat betekent niet alleen dat je met die gegevens naar een specialist kunt gaan, maar ook dat je de AirPods Pro kunt gebruiken als hulpmiddel. 

AirPods Pro als gehoorapparaat 

Er zijn drie mogelijke resultaten bij de gehoortest van Apple. De eerste is dat je geen tot nauwelijks gehoorschade hebt en je fluitend verder kunt in het leven. De tweede geeft aan dat je wel degelijk schade hebt opgelopen en dat je best wel eens assistentie kunt gebruiken. In het derde geval heeft je gehoor serieuze schade opgelopen en kun je het beste naar een specialist gaan.

In de eerste en derde situatie bieden de AirPods Pro geen oplossing, maar in het tweede geval kunnen ze je helpen. Wanneer een gebruiker in de tweede categorie valt, zullen de oordoppen van Apple bijvoorbeeld stemmen in de omgeving versterken, zodat je ze beter kunt horen wanneer je ze in hebt.

Zowel de hoortest als de gehoorondersteuning zullen ergens volgende week beschikbaar zijn. Zodra de functie is uitgerold zullen we daar nog een bericht over schrijven op onze website. 

Deze functie komt voorlopig nog niet naar Nederland 

Met de adaptieve transparantiemodus zijn de AirPods Pro op dit moment al in staat om het gehoor van de gebruiker enigszins te beschermen. Met de functie ingeschakeld worden geluiden boven de 85 dB gedempt. Handig, maar veel experts zijn nog niet overtuigd van de functie. 

Daar zou verandering in kunnen komen, want ook deze functie kan op een upgrade rekenen. Met behulp van de H2-chip en machine learning zijn de AirPods Pro 2 in staat om 48 duizend keer per seconde harde geluiden te detecteren en te dempen. Naast dat de functie automatisch staat ingeschakeld, zijn de oordoppen ook in staat om real-time geluid beter te analyseren en de nodige wijzigingen toe te passen. 

Vreemd genoeg is dat, van de drie nieuwe functies, de enige toevoeging die we in Nederland voorlopig nog niet krijgen. De functie verschijnt wel in de Verenigde Staten en Canada. 

Erwin test de nieuwe AirPods Pro-functie 

Om je een goed beeld te geven van hoe de nieuwe gehoortest en de gehoorbescherming op de AirPods Pro 2 werken, heeft Erwin de functie al even geprobeerd. 

In onderstaande video vertelt hij alles wat je wil weten: 

@brightnl AirPods GEHOORTEST getest 🦻 De AirPods Pro 2 kunnen nu ook checken of je gehoorschade hebt. Erwin vond het spannend. #airpods #airpodspro #apple #gehoortest #gehoorapparaat #gadget #bright #review ♬ origineel geluid - Bright

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze Bright-app.