AppleTalk: Waarom de iPhone 16 de Cameraregelaar heeft

©Apple

AppleTalk: Waarom de iPhone 16 de Cameraregelaar heeft

In ons nieuwe weekoverzicht kijkt kenner Erwin terug op al het Apple-nieuws en blikt hij vooruit.

De kogel is eindelijk door de kerk: volgende week horen we meer over de nieuwe Macs met M4 en standaard meer (16 ipv 8 GB) geheugen; de MacBook Pro, iMac en Mac Mini. Ik ben vooral benieuwd naar het nieuwe ontwerp van de Mac Mini en of de iMac net als de Mac Mini uitgerust kan worden met een M4 Pro chip. Daarnaast worden desktopaccessoires als de muis, het draadloze toetsenbord en de losse trackpad voorzien van usb-c. De M4 MacBook Air verschijnt begin volgend jaar.

Meer AI 🤖

Terwijl software-baas Craig Federighi alias Hair Force One in een interview met The Wall Street Journal het trage tempo waarmee Apple AI invoert verdedigde, heeft het bedrijf de eerste developer beta van iOS 18.2 uitgebracht. Daarin wordt het AI-gehalte al fiks opgevoerd, met de toevoeging van de generatieve app Image Playground, Genmoji én de gehypete integratie van ChatGPT in Siri. En ja, die werkt.

Ook die andere partytrick, Apple’s antwoord op Google Lens genaamd Visual Intelligence, zit in de eerste 18.2 ontwikkelaarsbeta maar werkt alleen met een iPhone 16 met Cameraregelaar. Heb je die en mocht je de beta meteen willen installeren, weet dan dat al deze AI-features niet in de EU werken 😢

Op één uitzondering na. Apple Intelligence werkt in Nederland namelijk wel op Macs, míts je de voertaal van je systeem en van Siri op Amerikaans-Engels instelt. En ja, ook daar kun je ChatGPT aan Siri koppelen.

Wat werkt wel in 🇳🇱

Schrale troost is dat wij hier in Nederland in iOS 18.2 de standaardapps voor bellen en berichten kunnen wijzigen en meer Apple-apps kunnen verwijderen. De definitieve release van 18.2 wordt nog voor het einde van het jaar verwacht.

De definitieve release van iOS 18.1 zal naar verwachting volgende week verschijnen. Ook in Nederland. Apple Intelligence daargelaten zitten daar wel enkele fijne features en bugfixes in.

In 18.1 zit ook de update voor de tweedegeneratie AirPods Pro waardoor je een gehoortest kunt doen om te zien, eh, horen, of je oren aan gehoorverlies lijden. Dat was best spannend kan ik je zeggen. Ik heb nooit eerder zo’n test gedaan en was erg benieuwd naar de uitslag.

Ook deze week verschenen: de iPad Mini 7.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Bright.nl (@bright_nl)

iPhone 16 vs SE4 📱

Zoals ik in mijn review van de iPhone 16 al zei, ben ik verbaasd dat de gewone iPhone 16 (en 16 Plus) net als de Pro-modellen is uitgerust met de nieuwe Cameraregelaar. Ik had verwacht dat die extra knop allereerst exclusief op de Pro-modellen zou verschijnen, net als de Actie-knop vorig jaar. Maar nu denk ik te weten waarom.

De vierdegeneratie iPhone SE, die in maart of april 2025 wordt verwacht, zal sterk lijken op de iPhone 14. Dus geen Thuisknop meer, maar een groot scherm voorzien van Face ID. Hij wordt uitgerust met de A18-chip, die ook in de nieuwe iPhone 16 zit, zodat de SE4 geschikt zal zijn voor Apple Intelligence. De camera heeft naar verwachting nog steeds maar één lens, maar dat zal wel de zeer capabele 48-megapixel wide-lens zijn. Daarmee kun je ook 2x zoomen. En opladen zal via usb-c zijn.

De laatste kenmerkende upgrade van de SE4 is de komst van de Actie-knop. Aha! Dát is dus de reden waarom de iPhone 16 en 16 Plus de Cameraregelaar hebben gekregen. Als Apple dat niet had gedaan, dan was het verschil tussen de iPhone 16 en SE4 te klein geworden en zou de veel goedkopere SE4 de verkoop van de 16 doen instorten. Want die verloopt al niet geweldig.

Nog een laatste tip: de Nederlandse video-app Detail is nu ook uit voor de iPad. Ik ga ondertussen die ChatGPT-integratie testen op een MacBook en laat je spoedig weten hoe dat bevalt. Tot volgende week!