iOS 18.1 heeft stilletjes functie gekregen die de politie strenger buitensluit

©Freepik

iOS 18.1 heeft stilletjes functie gekregen die de politie strenger buitensluit
11 november om 15:15

De politie wil maar al te graag toegang tot de vergrendelde iPhones van verdachten. Een kat-en-muisspel, waarbij Apple het de politie met de update naar 18.1 weer een stuk moeilijker heeft gemaakt.

In het ideale geval zit je iPhone op slot voor iedereen behalve de eigenaar, via Face ID of de code. Maar omdat de politie en andere instanties graag in de iPhones van verdachten willen kijken, zijn er manieren om toch op iPhones in te breken, met specialistische software en apparatuur. Die methoden werken echter wel het beste als de iPhone al ontgrendeld is geweest, en dus met het gezicht of de vingerafdruk opengemaakt kan worden. Of anders gesteld: de iPhone zit het strengt vergrendeld als die opnieuw is opgestart, voordat de code is ingevoerd.

Die staat heet 'Before First Unlock', of BFU. Dan zijn het meldingencentrum, bedieningspaneel, de camera, wifi, Face ID/Touch ID, screenshots en het vergrendelscherm allemaal niet bereikbaar totdat de juiste code wordt ingevoerd. Alleen is de kans groot dat een iPhone bij inbeslagname niet uit stond, maar juist al was ingelogd. Dan zit je niet in de BFU-modus, maar daar heeft Apple iets op bedacht, meldt 404 Media.

Vanzelf opnieuw opstarten

De oplossing is simpel: sinds iOS 18.1 blijkt de iPhone zich vanzelf opnieuw op te starten als die vier dagen lang vergrendeld is geweest. Daar heb je als eigenaar geen last van, want je kan gewoon de code invoeren. Voor de politie is het wel een probleem, want die hebben ineens haast om een iPhone in te komen: de reboot is dat opeens stukken moeilijker.

Dat merken ze nu al, meldt 404 Media. Verschillende Amerikaanse politiekorpsen zouden al aan de bel hebben getrokken over de 'mysterieus opnieuw opstartende' iPhones. Nu weten we dat het geen bug is, maar een feature.

Apple probeert iPhones al jaren steeds veiliger te maken, door de inhoud te versleutelen en lekken zo snel mogelijk te dichten.

Op Android ook mogelijk

Op Android is het trouwens ook mogelijk om je toestel op een vergelijkbare manier te beveiligen tegen indringers die het toestel in handen hebben, of dat nou de politie is of een crimineel. Op Android-apparaten kan je in de instellingen een functie voor automatisch opnieuw opstarten vinden, waarbij je zelf een schema kan invullen waarop je telefoon reboot. Na het opnieuw opstarten staat dan ook het Android-toestel in zo'n BFU-modus.

Meer nieuws over de iPhone en mis niets met onze Bright-app.