©The Beatles

Het unieke verhaal achter het Grammy-genomineerde AI-nummer van The Beatles

Het unieke verhaal achter het Grammy-genomineerde AI-nummer van The Beatles

12 november om 12:34
Laatste update: 12 november om 14:09

Now and Then, het nummer van The Beatles dat in 2023 verscheen, is genomineerd voor een Grammy. Uniek, want het is de eerste keer dat een productie met AI-ondersteuning kans maakt op de prijs.

Het verhaal achter Now and Then is aangrijpend, hartverwarmend en op meerdere vlakken uniek. Hoewel AI gebruikt is voor de productie van het laatste Beatles-nummer ooit, maakt hij wel kans op de Record of The Year Grammy.

Deels omdat het The Beatles zijn, deels omdat het verhaal achter het nummer zo mooi is en deels omdat het laat zien hoe ver we met behulp van AI en machine learning in de laatste dertig jaar zijn gekomen.

Now and Then: The Beatles’ eerste poging in 1994

In 1994 deed zich een unieke kans voor. Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison kregen de kans om nog één laatste nummer te maken met de overleden John Lennon. In gesprek met Yoko Ono, de weduwe van Lennon, kwam het drietal erachter dat er nog een opname van het bandlid was.

Om het tijdperk van The Beatles voorgoed af te sluiten, en Lennon te eren, kwamen de overige bandleden bij elkaar om de productie af te maken. In 1995 ging dat project van start. Paul, Ringo en George speelden om het pianostuk en de zang van John Lennon heen om Now and Then uit te brengen. Maar helaas liepen ze tegen een probleem aan.

De zang van John was te zacht, maar door dat volume op te krikken begon het bijbehorende pianospel te overheersen. Zelfs in dusdanige mate dat het drietal de conclusie moest trekken dat de productie van Now and Then niet ging lukken en het project, hoe jammer ook, afgebroken moest worden.

Het project bleef bij de bandleden in het hoofd hangen, maar door het overlijden van George Harrison in 2001 werd het McCartney en Starr pijnlijk duidelijk dat het voorgoed bij een idee zou blijven.

AI en machine learning fixen het in 2022

Meer dan twintig jaar later (2022) kwam daar plotseling verandering in. Voor de documentaire Get Back scheidde regisseur Peter Jackson, met behulp van AI en machine learning, regelmatig de stemmen van de bandleden van muzikale stukken. Een handeling waardoor er bij Paul McCartney een lampje ging branden.

Peter Jackson en zijn team kregen de tape van John Lennon in handen. Ze kregen het voor elkaar om de stem van het bandlid te scheiden van het pianogeluid, waardoor het probleem van 27 jaar geleden opeens was opgelost. Het project kon afgemaakt worden.

Ringo Starr en Paul McCartney voegden nieuwe elementen toe aan de opnames van Lennon en Harrison, en maakten met behulp van een orkest het nummer af. In november 2023 was met Now and Then dan eindelijk het allerlaatste nummer van The Beatles een feit.

Mogen The Beatles wel kans maken op de Grammy?

Dat nummer maakt nu dus kans op een Grammy. Interessant, want de muziekindustrie strijdt tegen de opkomst van AI en de mogelijkheden die daarmee gepaard gaan. Zo lag het controversiële Heart On My Sleeve van artiest Ghostwriter vorig jaar nog onder vuur, doordat hij zonder toestemming gebruikmaakte van de stemmen van artiesten Drake en The Weeknd.

Met Now and Then ligt het echter anders. AI heeft het nummer niet geproduceerd en ook de stem van John Lennon niet nagebootst. De kunstmatige intelligentie is alleen gebruikt om het opgenomen stuk te isoleren, waardoor de piano niet meer te horen is. Zowel de tekst, als de melodie zijn nog altijd door Lennon zelf gemaakt.

Hierdoor valt het allerlaatste nummer van The Beatles ook binnen de richtlijnen van de Grammy’s en maakt het dus kans op Record of the Year. Een prijs die het nummer, met dit achterliggende verhaal, meer dan waard is.

Lees meer over AI en mis niets met de Bright-app.