Review: Netflix-serie Arcane seizoen 2 is een van de beste videogameseries ooit gemaakt
Arcane is terug op Netflix en sluit met zijn tweede seizoen gelijk het boek met een spectaculaire finale. De animatieserie is een adaptatie van de online multiplayergame League of Legends, maar door zijn bloedmooie animatie en meeslepende verhaal willen niet-gamers dit zeker ook zien.
In League of Legends speel je tegen elkaar met een van de kleurrijke, vaak met magie versterkte helden, zoals de zusjes Jinx en Vi in 5 tegen 5 multiplayer potjes. Maar wist je dat de ruim 150 speelbare personages in die game ook een uitgebreid achtergrondverhaal hebben? Zo kreeg ontwikkelaar Riot Games het idee om een serie te ontwikkelen over hun gamepersonages. Je hoeft de hele game nooit gespeeld te hebben om van Arcane te genieten. Zo goed is het verhaal gewoon.
In de basis gaat de serie over de worsteling tussen de inwoners van de magische, schatrijke stad Piltover en de smoezelige onderwereldstad Zaun. Beide kanten bevatten helden die de vrede probeerden te bewaren in het eerste seizoen, maar in het tweede seizoen gaat het faliekant mis. Vi en Jinx (opnieuw ingesproken door Marvel-actrice Hailee Steinfeld en Fallout-ster Ella Purnell) staan lijnrecht tegenover elkaar met hun principes.
Nu is het oorlog
De laatste schiet aan een grote magische raket af op de vergaderzaal van Piltovers bestuursleden. Niet iedereen overleeft dat en de resterende leiders raken fysiek of mentaal zwaar beschadigd. Genoeg reden voor hen om de oorlog te verklaren aan Zaun en de hulp in te roepen van wat ongure types.
Dat is gelijk een van de kleine minpuntjes van seizoen 2: je moet flink in je geheugen graven om alle gebeurtenissen en personages van de eerdere afleveringen weer op je netvlies te krijgen. De negen nieuwe episodes doen geen moeite met geheugensteuntjes en gaan in een razendsnel tempo door.
Seizoen 2 heeft haast en dat zie je aan de finale
Het tweede minpunt is dat de serie eindigt. Ja, dat klinkt lollig, maar het betekent dat seizoen 2 meer haast heeft om alle verhaallijntjes aan elkaar te knopen in de laatste minuten. De explosieve finale levert alles aardig af, maar het had beter gekund. Er is deze keer minder ruimte om gebeurtenissen te laten ademen en dat is zonde, want het leek voorheen vaak alsof er over elke seconde in de afleveringen werd nagedacht.
Arcane is niet voor niets zo goed: ontwikkelaar Riot Games pompte 250 miljoen dollar in beide seizoenen en liet ze maken door Franse animatiestudio Fortiche Productions. Zij maken meestal alleen muziekclips voor bands zoals Gorillaz en Imagine Dragons. Dat kun je ook zien in de uitwerking van de Netflix-serie; er zit ontzettend veel anarchistische energie in elke scène en er wordt constant nagedacht over het tempo en de muzikale begeleiding erbij. Veel scènes voelen als opzichzelfstaande muziekclips aan. Als je nog geen animatiefan bent voor Arcane, dan ben je dat erna zeker!
Magisch mooie animatie
Sowieso drukt de animatieserie zijn eigen stempel op de presentatie. De personages zijn duidelijk 3D geanimeerd in hoe vloeiend ze bewegen. Soms komen ze zelfs fotorealistisch over, maar door de schilderachtige tekenstijl krijg je vaker nog het gevoel naar een bewegend olieverfdoek te kijken. Daarentegen zijn de explosies en geluidseffecten dan weer met de hand getekend. Dat geeft extra impact aan het extreme geweld dat in elke aflevering zit. Het nieuwe seizoen behandelt verder nog meer volwassen thema’s, zoals drugsgebruik, seksualiteit, en het verwerken van fysiek en mentaal trauma.
Arcane is dan wel kleurrijk, het is zeker niet voor kleine kinderen bedoeld. Maar aan de rest bevelen we hem van harte aan.
Alle afleveringen van Arcane staan nu op Netflix.
Lees meer over streaming en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.