Dunste iPhone 17 Air blijkt uitdagende klus - en niet zonder opoffering

©Apple

Apple zal met iPhone 17 Air technische concessies moet doen
25 november om 20:21

Apple bracht eerder al een ultradunne iPad Pro uit, en nu wil het Amerikaanse techbedrijf hetzelfde trucje opnieuw doen met de iPhone 17 Air. Maar dat blijkt minder makkelijk dan gedacht. De beperkte fysieke ruimte zorgt voor flinke uitdagingen en dan is er nog China.

Het zal je misschien verrassen, maar Apple’s dunste iPhone is inmiddels alweer tien jaar oud. De iPhone 6 houdt die titel sinds 2014 met zijn dikte van slechts 6,9 millimeter. Daarna zijn iPhones alleen maar dikker geworden, met goede redenen: betere prestaties, de batterij en geavanceerdere cameratechnologie namen nu eenmaal meer ruimte in beslag. Toch is Apple vastberaden om dat record te breken—of beter gezegd: te verpulveren. De nieuwe iPhone 17 Air, gepland voor volgend jaar, zou volgens bronnen een dikte tussen de 5 en 6 millimeter moeten krijgen. Het toestel bevindt zich inmiddels in de tweede testfase, aldus insiders van The Information.

Niet zonder concessies

Om ruimte vrij te maken voor het ultradunne ontwerp heeft Apple een aantal concessies moeten doen. Een opvallende aanpassing is het verdwijnen van het fysieke simkaartslot, dat volledig vervangen wordt door eSIM-technologie. Dit maakt het toestel niet alleen dunner, maar ook simpeler in ontwerp. Toch worden daarmee niet alle problemen opgelost: de cameramodule blijft iets uitsteken aan de achterzijde, waardoor de telefoon niet overal even dun zal zijn. Een andere verandering is de overstap naar Apple’s eigen 5G-modem, in plaats van die van Qualcomm. Hoewel dit interne modem minder krachtig zou zijn, zou hij wel efficiënter zijn - en vooral: kleiner.

De batterij vormt een grote uitdaging. Ontwikkelaars klagen over het gebrek aan ruimte om een batterij van vergelijkbare grootte of capaciteit te plaatsen. Het risico is dat de batterijduur achteruitgaat, iets wat zeker gevoelig ligt bij consumenten. Ook de speakers hebben het moeten ontgelden: in plaats van twee luidsprekers, zal de nieuwe iPhone naar verwachting slechts één speaker bevatten, bovenaan het toestel. Apple lijkt in te spelen op de trend van draadloze audio, met de recent gelanceerde AirPods Pro die als alternatief dienen. 

China verplicht simkaart

Een ander struikelblok is China. Terwijl eSIM in veel landen terrein wint, verplicht de Chinese overheid fabrikanten nog steeds om fysieke simkaarten te ondersteunen. Volgens dezelfde bron heeft dit te maken met identiteitsverificatie. Apple kan er daarom niet zomaar voor kiezen om een volledig eSIM-telefoon op de Chinese markt te introduceren. Het land overslaan is commercieel gezien geen optie: China is een van Apple’s belangrijkste markten.

Als Apple toch zou besluiten om de iPhone 17 Air niet in China te lanceren, zou dat aanzienlijke gevolgen kunnen hebben, zowel voor Chinese consumenten als voor investeerders, die mogelijk een daling in omzet zouden zien. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Apple-CEO Tim Cook hierover in gesprek is met de Chinese overheid. Cook bezocht China recentelijk met 20 andere CEO’s om verschillende kwesties te bespreken. De kans is groot dat ook het simkaartdilemma ter sprake kwam.

Kortom, met de iPhone 17 Air neemt Apple voor een millimeter minder dus relatief veel risico. Of het bedrijf erin slaagt om deze ambitieuze plannen waar te maken zonder al te veel concessies te doen, blijft voorlopig de vraag.

Volg meer nieuws over de iPhone en mis niets met het Bright WhatsApp-kanaal.