Overheid waarschuwt: subsidiepot cyberaanvallen bijna leeg, deadline in zicht

©Freepik

Overheid waarschuwt: subsidiepot cyberaanvallen bijna leeg, deadline in zicht
3 december om 13:42

Het Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken heeft goed nieuws én een waarschuwing: meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is inmiddels aangevraagd.

De regeling helpt kleine ondernemers om hun digitale veiligheid op te schroeven. Sinds de lancering hebben zo’n 500 bedrijven hun aanvraag ingediend, met name uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). Maar wie nog wil profiteren, moet snel zijn: de subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, en de deadline is 31 december 2024.

Bijna driekwart (76%) van de aanvragen komt van mkb-bedrijven. Zzp’ers, die goed zijn voor de resterende 24%, maken eveneens gebruik van deze financiële steun. Manager Michel Verhagen van het DTC roept ondernemers op om niet te treuzelen: “Wacht niet tot het laatste moment. Hoe eerder je aanvraagt, hoe zekerder je bent van de subsidie.”

Back-ups favoriet bij ondernemers

De populairste cybermaatregel tot nu toe? Back-ups. Met 25% van de aanvragen zijn automatische kopieën van bedrijfsgegevens de koploper. “Met een goede back-up kun je bij een cyberaanval snel herstellen en verlies van belangrijke informatie voorkomen,” aldus Verhagen. Andere maatregelen die ondernemers nemen dankzij de subsidie zijn onder andere antivirussoftware, veilige netwerktoegang, wachtwoordmanagers en cyber awareness trainingen.

Subsidie aanvragen in drie simpele stappen

De regeling is bedoeld voor bedrijven met maximaal 50 werknemers. Aanvragen kan in drie stappen:

1. CyberVeilig Check invullen: hiermee krijg je actiepunten op maat.

2. Cybermaatregelen aanschaffen: kies uit acht categorieën zoals back-ups of antivirus

3. Aanvraag indienen via de RVO-website. Zorg dat je de juiste documenten hebt, zoals facturen en de checklist.

De helft uit subsidie

Met cyberaanvallen die in complexiteit en frequentie toenemen, is digitale beveiliging niet langer optioneel. De subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak dekt 50% van de kosten tot een maximum van €1.250. Een kleine investering die veel ellende kan voorkomen. Maar wacht niet te lang, waarschuwt het DTC. Het budget is niet onbeperkt, en de klok tikt door.

Meer nieuws over digitale veiligheid en mis niets met onze Bright-app.