©Unsplash

EU doet nieuwe poging om mee te kijken met je WhatsApp-gesprekken

EU doet nieuwe poging om mee te kijken met je WhatsApp-gesprekken

4 december 2024 om 11:46

Het Europese wetsvoorstel om WhatsApp-gesprekken te kunnen scannen ligt weer op tafel. De wet is in het leven geroepen om het verspreiden van seksueel materiaal omtrent kinderen tegen te gaan, maar werd eerder dit jaar uitgesteld.

Het voorstel wil dat smartphones een scan krijgen die zoekt naar beelden van kindermisbruik. In theorie blijft de eind-tot-eind-versleuteling van chat-apps als WhatsApp intact, terwijl er vóór die versleuteling een scan plaatsvindt. Zo kunnen overheden de afbeeldingen van gebruikers controleren op kenmerken van schadelijke content.

Hoewel de wet met de juiste bedoelingen is ingestoken, zorgt het binnen de EU wel voor controverse. Tegenstanders van de wet vinden dat dit een bedreiging voor de privacy van EU-burgers. Volgens de meeste aanbieders van versleutelde chat-apps is een ‘geheim achterdeurtje’ een utopie: in de praktijk bouw je een kwetsbaarheid in die vroeg of laat ook door criminelen wordt gevonden.

Deze voorgestelde variant met digitale vingerafdruk is in theorie te misbruiken om ook te zoeken naar andere inhoud dan beelden van kindermisbruik. Nederland behoorde tot de lidstaten die tegen de wet was, maar minister-president Schoof gaf begin oktober aan de beslissing te willen herzien.

Europese Unie gaat verder met WhatsApp-wet

België, dat voorzitter was van de Raad van de Europese Unie, is het land waar het voorstel voor Chat Control vandaan kwam. Het land wilde graag dat er gestemd zou worden voor de wet, voordat het het stokje moest overdragen aan Hongarije. Sinds 1 juli is dat land voorzitter van de Raad.

Inmiddels worden gesprekken omtrent de wet weer hervat. De Europese Unie zal vandaag, woensdag 4 december 2024, discussiëren over wat een dergelijke wet met zich meebrengt.

Apple had vergelijkbare plannen

De EU is niet de enige die met het idee speelt om berichten, voor versleuteling, te controleren op schadelijke content. Apple had in 2021 een plan voor een algoritme dat op iPhones zocht naar digitale vingerafdrukken van zulke beelden.

Net als bij het huidige wetsvoorstel van de Europese Unie kon Apple op aardig wat kritiek rekenen. Sindsdien is het project in de ijskast verdwenen.

Lees meer over de EU en mis niets met de Bright-app.