Google kan het weer beter voorspellen dan Buienradar en het KNMI
We hoeven je niet te vertellen dat weersvoorspellingen op apps als Buienradar er vaak naast zitten. Iedere verbetering die ervoor zorgt dat het weer vaker juist wordt voorspeld, is dan ook welkom. De AI-tak van Google zegt dat met een nieuw model voor elkaar te hebben gekregen.
Google-bedrijf Deepmind heeft vandaag een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, waarin het zijn nieuwe AI-model beschrijft dat het weer beter kan voorspellen dan de huidige methodes.
Het gaat om een zogenaamd 'ensemblemodel', wat inhoudt dat het model verschillende waarschijnlijke weersvoorspellingen doet en vertelt hoe groot de kans op die scenario's is. Dat is beter dan slechts een scenario voorspellen, want met een ensemblemodel krijg je een veel completer beeld van wat er zou kunnen gebeuren.
Veertig jaar aan data
Het model is getraind op de weerdata van de afgelopen veertig jaar. In die data zaten gegevens over windsnelheid, temperatuur en druk. Om te testen of het model goed functioneert, heeft Google als experiment de data tot 2018 gebruikt om het model te trainen en heeft het gekeken hoe goed het model vervolgens het weer in 2019 kon voorspellen.
Het bleek dat het AI-model van Google, dat het bedrijf GenCast noemt, beter presteerde dan het ensemblesysteem dat nu wordt gebruikt. Veel beslissingen op nationaal en lokaal niveau die met het weer te maken hebben, worden gemaakt met dit European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) Ensemble-systeem.
Bijna altijd betere voorspellingen
In 97,2 procent van de 1320 geteste gevallen was het systeem van Google beter dan dat van de ECMWF. Ook extreem weer kan beter worden voorspeld met GenCast, waardoor rampen kunnen worden voorkomen. Ten slotte kan de betere windvoorspelling van het model ervoor zorgen dat we beter kunnen voorspellen hoeveel windenergie er op een bepaald moment zal zijn.
Google heeft het model openbaar gemaakt en het bedrijf zegt snel te komen met real-time weersberichten op basis van GenCast.
Lees meer AI-nieuws en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.