ChatGPT Search verliest het op dit gebied nog altijd van Google

©OpenAI

ChatGPT Search verliest het op dit gebied nog altijd van Google
5 december 2024 om 13:31

In oktober onthulde OpenAI met ChatGPT Search een potentiële concurrent voor de zoekmachine van Google. Toch lijkt de AI-chatbot, ondanks samenwerkingen met een aantal grote uitgevers, moeite te hebben met het accuraat vinden van nieuws.

Dit blijkt uit onderzoek van het Tow Center for Digital Journalism van de Universiteit van Columbia. Eerdere beweringen van OpenAI over de real-time communicatiemogelijkheden van ChatGPT blijken onjuist. In 153 van de 200 gevallen gaf de AI-chatbot gedeeltelijk of volledig incorrecte antwoorden.

Hoewel OpenAI samenwerkt met verschillende uitgevers, maakt het niet heel veel uit of een pagina nu wel of niet meewerkt met het algoritme van ChatGPT. Tijdens het onderzoek werden tweehonderd citaten gebruikt, die afkomstig waren van twintig artikelen per publicatie.

ChatGPT heeft moeite met bronnen

Waar de AI-chatbot in sommige gevallen quotes aan de juiste publicaties koppelt, heeft het voor een groot deel nog altijd problemen. Zo worden quotes en headlines bijvoorbeeld gelinkt aan publicaties die er niets mee te maken hebben of verzin ChatGPT in sommige gevallen zelfs een bron.

Waar ChatGPT Search het nauw zou moeten nemen met de juiste berichtgeving van de juiste bronnen, lijken resultaten dus over het algemeen een gok te zijn. Door de samenwerkingen met bepaalde publicaties is dat wel het geval en haalt de AI-chatbot van alles door elkaar. Zo worden niet alleen citaten en koppen verkeerd gekoppeld, maar verschijnen er ook uitspraken die nooit door de desbetreffende persoon zijn gedaan.

Nee is geen antwoord

ChatGPT gebruikt een specifieke methode voor het vinden van online informatie. Web crawlers kunnen gegevens van websites makkelijker verwerken en brengen die informatie aan de man. Het probleem is echter met de bronnen die een dergelijke methode tegenhouden.

Zodra er bijvoorbeeld gezocht wordt naar informatie van The New York Times, dat zijn werk niet beschikbaar stelt voor crawlers, komt het onderliggende probleem van ChatGPT bloot te liggen. De AI-Chatbot speculeert er in dat soort gevallen op los, in plaats van dat het zegt de informatie niet te kunnen achterhalen.

Volgens de Universiteit van Columbia begint het vooral ernstig te worden als ChatGPT, door de onbereikbaarheid van bepaalde informatie, linkt naar websites die het werk zonder toestemming hebben overgenomen.
Hoewel ChatGPT Search voor de algemene gebruiker dus een uitstekend alternatief is voor Google, is het wel goed om rekening te houden met het feit dat dit misschien niet je go-to nieuwsbron moet zijn.

Lees meer over AI en mis niets met de Bright-app.