Vouwinstructies voor de iPhone Fold

Vouwinstructies voor de iPhone Fold

6 december 2024 om 14:54
Update: 6 december 2024 om 15:24

Welkom bij AppleTalk. In dit weekoverzicht blikt Bright-hoofdredacteur Erwin terug op al het Apple nieuws en kijkt hij vooruit.

Na de eerdere speculaties over de iPhone Air stond deze week in het teken van de opvouwbare iPhone. De kans dat Apple aan zo’n model sleutelt in zijn ontwerplabs is vrij groot. De kans dat Apple beslist dat de tijd rijp is en zo’n model ook daadwerkelijk op de markt brengt lijkt te zijn gegroeid.

De vouwtelefoon is nu nog een niche-product. Samsung en Hauwei zijn de grootste spelers en het bestverkochte model wereldwijd is de Galaxy Z Flip. De kleine markt liet sinds 2021 een groei zien. Volgens schermanalist Ross Young trad dit jaar echter stagnatie op en hij verwacht dat dat in 2025 zo blijft. Toch is hij optimistisch omdat de verwachting is dat Apple in 2026 een vouwtelefoon zal uitbrengen en de niche-markt nieuw leven zal inblazen.

🐚 of 📖

Er zijn vaker geruchten opgedoken rond een opvouwbare iPhone. Aanvankelijk zou Apple willen inzetten op het schelp-ontwerp dat je horizontaal openklapt, zoals Samsungs Galaxy Z Flip en de moderne RAZR van Motorola. Young meent dat Apple inmiddels zijn pijlen richt op het boek-ontwerp dat je verticaal openvouwt, zoals Samsungs Galaxy Z Fold, de OnePlus Open en Googles Pixel 9 Pro Fold.

Voor beide ontwerpen valt wat te zeggen. Een flip-model maakt je smartphone compacter. Een fold-model biedt je een extra groter scherm. Alsof je naast een iPhone meteen ook een iPad Mini bij je hebt. Maar op de keper beschouwd vind ik een flip-model beter werken. Het grote scherm van opengevouwen fold-modellen is doorgaans nogal vierkant. Dat biedt weliswaar twee keer zoveel screen estate en dat is fijn voor het kijken naar een website bijvoorbeeld, maar voor video heb je niet zoveel aan vierkant.

Neem een iPhone 16 Pro. Die is 71,5 mm breed en 149,6 mm hoog. Het 6,3 inch scherm toont 1206 x 2622 pixels. Bij een fold-model is het opengevouwen scherm binnenin twee keer zo breed maar blijft de hoogte gelijk. De resolutie groeit naar 2412 x 2622 pixels. Als je een video zo groot mogelijk wilt zien, dan kijk je langs de langste lijn. Die is echter met 2622 pixels dezelfde gebleven. Je moet je iPhone Fold dus nog steeds horizontaal draaien om ‘m zo groot mogelijk te bekijken, net als je dat nu al doet.

Iets zegt mij dat Apple dat onvoldoende vindt. Je zou nog kunnen sleutelen aan de ratio door een opvouwbare iPhone die dicht is al iets vierkanter of in elk geval minder hoog te maken. Dat zagen we eerder al bij de Find N2 van Oppo (1080 x 2120 pixels) en ook de Pixel 9 Pro Fold (1080 x 2424) is breder dan bijvoorbeeld de Galaxy Z Fold6 (968 x 2376). Maar dan nog, ik zie Apple geen vierkante iPhone uitbrengen dus blijft de hoogte altijd de langste lijn. Wat is dan de winst?

Volgens collega Bram, die momenteel een Pixel 9 Pro Fold gebruikt, is een open vouwtelefoon wel fijner vasthouden. Onder meer vanwege de relatief grote zwarte balken boven en onder een video. Dat is vergelijkbaar met een tablet, waarop bezels om die reden ook breder zijn dan op smartphones.

We zullen zien maar ik ben nog niet overtuigd. Daar komt bij dat een ‘iPhone Fold’ flink aan de prijs zal zijn, al was het maar vanwege het extra scherm. Ik vermoed minstens tweeduizend euro. Dat zal Apple vast interessant vinden qua marge, maar voor de consument zal een opvouwbare iPhone een hele duidelijke meerwaarde moeten bieden en ik zie die nog niet. Apple mede-oprichter Steve Wozniak daarentegen kan niet wachten.

Homekit en Matter 🛜

Ik test momenteel de Smart Lock Ultra van Nuki. De Oostenrijkers waren er bij eerdere modellen snel bij met ondersteuning voor Apple HomeKit. Die native ondersteuning is bij hun nieuwste slot verdwenen en ingeruild voor Matter via Thread. Nu kan Homekit daar prima mee praten, via HomePods, een iPad of de Apple TV 4K, maar ik krijg de Ultra maar niet verbonden. Ongeacht of dat nou aan Nuki, Apple of Matter ligt, is het gedoe waar je niet op zit te wachten.

Matter zou zulk gedoe moeten verhelpen, maar die belofte is in mijn ervaring nog niet ingelost. Met Matter zou je ook eindelijk een Nest deurbel of thermostaat bijvoorbeeld eindelijk kunnen toevoegen aan een smart home dat op HomeKit draait. In dat licht is Rutgers nieuwe aankoop een goede tip: de Starling Home Hub. Die legt wel de verbinding tussen Nest en HomeKit.

One more thing ⌘

Met pakjesavond achter de rug tellen we af naar kerst. Dit weekend tuigen we thuis de boom op. Om ook op je desktop in de stemming te komen, kan ik de kleine MacOS-app Festivitas aanraden. Kost vier dollar (of meer als je de ontwikkelaar Simon Støvring wilt steunen).

Fijn weekend!