©Unsplash

Dynamische stroom nog nooit zo duur als vandaag: prijs x 3 door slecht weer

Dynamische stroom nog nooit zo duur als vandaag: prijs verdriedubbeld door slecht weer

12 december 2024 om 10:09

Consumenten met een dynamisch stroomcontract betalen vanmiddag het dubbele tot viervoudige per kWh stroom vergeleken met een vast contract. Door het grijze weer en een gebrek aan wind stijgt de stroomprijs naar recordhoogte.

Een dynamisch stroomcontract pakt in veel gevallen voordelig uit. Je betaalt de actuele stroomprijs: als er veel energie-aanbod is, dan is de prijs laag en soms zelfs negatief – je krijgt dan geld toe om stroom te verbruiken. Maar als het stroomaanbod heel laag is, dan stijgt de prijs fors. Dat was gisteren al het geval, toen de gemiddelde dynamische uurprijs voor stroom een recordhoogte bereikte.

Door de constante bewolking wekken zonnepanelen weinig stroom op, bovendien is het windstil en dus draaien de turbines niet. Het gevolg gisteren: op sommige momenten kwam de dynamische uurprijs al boven de 60 cent per kWh uit. De gemiddelde kWh-prijs bij een vast stroomcontract ligt ter vergelijking op 34 cent. En vandaag is de verwachting tussen vijf en zes uur vanmiddag zelfs 1,2 euro per kWh, meldt onder meer Vattenfall: drie tot vier keer hoger dan bij een vast contract dus.

Oppassen met dynamisch contract

Voor de ruim 350.000 Nederlandse huishoudens met een dynamisch stroomcontract is het dus even oppassen met het verbruik. Zij kunnen tijdens die duurste uren letten op hun stroomverbruik: geen wasmachine of droger aan, en ook beter de elektrische auto even niet opladen.

Gelukkig zijn die dure momenten maar van korte duur, en kunnen klanten die tarieven vooraf zien aankomen. Energielebedrijven met dynamische contracten bieden dagelijkse overzichten van de stroomprijs per uur op hun site en in hun app. Op basis van die overzichten kunnen consumenten hun verbruik aanpassen.

Dat aanpassen is nu nog vooral handmatig, hoewel automatisering in opkomst is. Zo kondigde Nederlands smart home-platform Homey gisteren een nieuwe functie en gadget aan, waarmee gebruikers het gedrag van hun apparaten kunnen koppelen aan de dynamische stroomprijzen. Dat werkt pas vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar, maar dan kun je instellen dat energieslurpende apparaten en autoladers niet aan gaan als de prijzen boven een bepaald punt komen.

Niet alleen het weer zit tegen

Naast het slechte weer zijn er meer redenen waarom de dynamische stroomprijs zo hoog is. In Duitsland is het ook slecht weer, en in dat land zijn veel kern- en kolencentrales gesloten. Ook in Duitsland stijgt de vraag naar stroom dus sterker dan voorheen, en dan krijg je simpele marktwerking: vraag en aanbod. Nederlandse energiebedrijven kunnen dan meer verdienen door hun stroom voor een nog hoger bedrag naar Duitsland te sturen.

Over het algemeen zijn mensen met een dynamisch stroomcontract overigens goedkoper uit dan mensen met een vast contract, zolang die gebruikers hun gedrag een beetje aanpassen op de prijzen. Die prijzen duiken in veel gevallen juist onder de vaste prijs die de meeste Nederlanders met hun leverancier hebben afgesproken.

We moeten wel een back-up hebben

De prijzen zijn vaak zo laag omdat er steeds meer groene stroom uit zon en wind is. Dat is over het algemeen goed nieuws: het zorgt ervoor dat we minder fossiele stroom nodig hebben. Dat heeft een keerzijde: het is voor energiebedrijven minder aantrekkelijk om met gascentrales stroom op te wekken. Gas is duur, en als stroom meestal goedkoop is door het grote aanbod uit zon en wind, dan verdient de eigenaar van de centrale daar weinig mee.

Dat zorgt ervoor dat de eigenaar van een grote gascentrale in Rotterdam de Rijnmond 1-centrale dreigt te sluiten. Als dat gebeurt, heb je op dagen als vandaag minder alternatieven achter de hand, en stijgt de prijs. Er wordt wel nagedacht over een systeem waarbij energiebedrijven betaald krijgen om hun gascentrale stand-by te laten staan. Een soort verzekering, voor dagen zoals deze.

Meer nieuws over energie en mis niets met onze Bright-app.