Wetenschappers waarschuwen: bandjes van smartwatches zitten vol met PFAS
Een nieuw onderzoek van Amerikaanse wetenschappers wijst uit dat zogeheten 'eeuwige chemicaliën' (PFAS) in hoge concentraties aanwezig zijn in de polsbandjes van smartwatches en fitnesstrackers. De onderzoekers testten 22 smartwatch-bandjes en ontdekten vooral in de duurdere modellen verontrustende hoeveelheden PFAS.
Vooral één specifieke PFAS-verbinding, perfluorhexaanzuur (PFHxA), werd volgens de wetenschappers in opvallend hoge concentraties aangetroffen. In sommige bandjes bleek de concentratie tot 80 keer hoger te zijn dan wat eerder werd gevonden in cosmetische producten. Waarschijnlijk wordt de stof gebruikt bij de productie van fluorelastomeren, een type synthetisch rubber dat vaak in luxere horlogebandjes wordt toegepast.
Het probleem is extra zorgwekkend omdat mensen deze bandjes langdurig op hun huid dragen. Hoewel het nog niet exact bekend is hoeveel van deze chemicaliën door de huid worden opgenomen, suggereren recente onderzoeken dat een aanzienlijk deel in het lichaam terecht kan komen. De wetenschappers testten in het onderzoek onder meer bandjes van Fitbit, Apple, Google, Samsung, Nike, Modal en Casetify.
'Siliconen bandjes zijn de beste keus'
Nooit eerder werden zulke hoge concentraties PFAS aangetroffen in producten die direct contact maken met de huid. De wetenschappers adviseren consumenten daarom om te kiezen voor goedkopere siliconen bandjes, waarin doorgaans geen PFAS worden verwerkt.
Wie toch een duurder bandje wil, doet er goed aan om de productomschrijving te lezen en bandjes met fluorelastomeren te vermijden.
Wat zijn PFAS?
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn kunstmatige chemische verbindingen die door de mens zijn ontwikkeld voor allerlei toepassingen. Deze stoffen hebben twee bijzondere eigenschappen: ze stoten water, vet en vuil af én ze zijn vrijwel onafbreekbaar. Daarom werden ze jarenlang veel gebruikt in bijvoorbeeld regenjassen, anti-aanbaklagen van pannen en voedselverpakkingen.
De keerzijde is dat deze 'eeuwige chemicaliën' zich opstapelen in het milieu en in ons lichaam. Er is steeds meer bewijs dat ze schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Doordat ze zo goed als onafbreekbaar zijn, is het zeer moeilijk om PFAS-vervuiling op te ruimen.
Lees meer nieuws over smartwatches en blijf op de hoogte met de Bright Nieuwsbrief.