Chaos bij Meta: personeel woedend nu 'geestesziek' noemen van transgenders is toegestaan

©Freepik

Chaos bij Meta: personeel woedend nu 'geestesziek' noemen van transgenders mag
Vandaag om 10:13

Meta veranderde deze week radicaal zijn moderatiebeleid. Nu blijkt dat ook de regels specifiek rond LHBTQ'ers is aangepakt: zij mogen 'mentaal ziek' en 'abnormaal' worden genoemd volgens het nieuwe beleid – personeel is woedend.

Meta kondigde deze week een gigantische ommekeer in zijn moderatiebeleid aan. Niet langer worden fact-checkers betaald om berichten op Instagram en Facebook op feitelijkheid te controleren, maar net als op X mag het publiek zelf die taak oplossen. De stap wordt naast besparingsmaatregel vooral gezien als een manier van topman Mark Zuckerberg om bij de aanstaande president Trump een wit voetje te halen. Trump was vaak fel op Zuckerberg en Meta, maar reageerde inderdaad positief op de stap. Fact-checkers zijn volgens het kamp Trump links-leunend, ook al is daar weinig bewijs voor. Toen X een zelfde stap invoerde, werd de toon op het platform merkbaar guurder voor minderheden.

Dat zelfde dreigt nu ook op Facebook en Instagram, blijkt uit de nieuwe Meta-richtlijnen die in handen zijn van Platformer en 404 Media. Het gaat om een lijst specifieke uitspraken die nu expliciet niet meer in overtreding zijn van de regels. Dat gaat van het onschuldige 'jongens zijn raar' tot het kwalijke 'trans-mensen zijn niet echt, ze zijn mentaal ziek', en 'homo's zijn niet normaal'. Volgens de nieuwe richtlijnen zijn zulke uitspraken op Facebook en Instagram dus voortaan toegestaan. Meta-personeel zal dus nog wel op beledigende inhoud controleren, maar ook daar worden de richtlijnen minder steng.

Personeel boos en teleurgesteld

Meta-personeel is woedend over de wijzigingen, meldt 404 Media. "Ik ben LGBT en geestesziek", luidt een bericht van een medewerker op een intern Meta-platform genaamd Workplace. "Gewoon om je te laten weten dat ik de tijd zal nemen om voor mijn geestelijke gezondheid te zorgen."

"Niemand is enthousiast of blij met deze veranderingen", zegt een andere medewerker tegen 404 Media. "En het is duidelijk dat de werknemers die zich identificeren als onderdeel van de LGBTQ+-gemeenschap bijzonder ongelukkig zijn en zich hierin het meest niet gesteund voelen. Een klein aantal mensen neemt vrij en deelt dat ze overwegen het bedrijf te verlaten vanwege deze verandering."

En zo heeft 404 Media nog een lijst aan boze, bezorgde en teleurgestelde reacties van Meta-personeel. Ook zijn er klachten dat de wijzigingen zonder overleg zijn gepleegd, in tegenstelling tot eerdere beleidswijzigingen. Meta kan de wijzigingen zo makkelijk doorvoeren omdat Zuckerberg een uitzonderingspositie heeft als zowel de topman als bestuursvoorzitter van het bedrijf. Vanwege 'superaandelen' in het bedrijf kan hij niet ontslagen en praktisch gezien ook niet tegengesproken worden.

Meer nieuws over Meta en mis niets met onze Bright-app.