Amerikaanse wetten bedreigen Nederlandse sekswerkers
Twee aankomende Amerikaanse wetten die mensenhandel en online prostitutie moeten tegengaan, bedreigen de inkomsten en veiligheid van Nederlandse sekswerkers.
De aankomende wetten zijn Allow States and Victims to Fight Online Sex Trafficking Act (FOSTA) en Stop Enabling Sex Traffickers Act (SESTA), veelal afgekort tot FOSTA-SESTA. Beide wetten zijn kort geleden goedgekeurd door zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. De verwachting is dat president Donald Trump binnenkort zijn handtekening eronder zet. Dan treden de wetten, waar dochter Ivanka Trump ook een groot voorstander van is, in werking.
FOSTA-SESTA maakt het mogelijk om Amerikaanse websites verantwoordelijk te houden voor het faciliteren van mensenhandel en aanbieden van prostitutie. Zelfs een advertentie voor sekswerk is onder deze wet al strafbaar. De beheerder van een website kan voor maximaal tien jaar de cel in gaan, zo staat in de wettekst.
Vraag en aanbod
Als reactie op de aankomende wet heeft het Amerikaanse advertentieplatform Craigslist zijn sectie voor 'persoonlijke advertenties' al gesloten. Ook Reddit heeft zijn forum voor sekswerkers geblokkeerd. De angst van veel Nederlandse sekswerkers is dat meer online platformen, van fora en sociale media tot advertentiesites, de komende tijd gaan volgen. "We worden de anonimiteit ingedrukt", zegt Lynton Kwame van Proud, de belangenorganisatie van Nederlandse sekswerkers. "Er zal altijd vraag zijn naar seks. En als er vraag is, is er aanbod."
Amerikaanse online platformen worden veelvuldig door Nederlandse sekswerkers gebruikt. Zo zetten ze sociale media in om contact te houden met fans en hun diensten te verkopen. Als zzp'er zijn ze namelijk hun eigen baas en verantwoordelijk over hun eigen marketing. Sommige sekswerkers zetten ook advertentiewebsites in om zichzelf aan potentiële nieuwe klanten aan te bieden. Zowel het promoten van je werk op sociale media als het plaatsen van zo'n advertentie zou, bij Amerikaanse platformen, door FOSTA-SESTA verboden worden. Met een petitie proberen actievoerders de wet nog tegen te houden.
Inmiddels kijken Kwame en zijn collega's naar andere, niet-Amerikaanse platformen. Zo is er Switter.at, een 'vriendelijke plek voor sekswerkers' gebaseerd op Twitter-alternatief Mastodon. "Het zijn allemaal veel kleinere platformen, waardoor het lastiger is om mensen te bereiken."
Stigma
Nederlandse sekswerkers wisselen onderling ook tips en informatie uit. Is een klant betrouwbaar? Hoe kun je zo veilig mogelijk seks hebben? Wat zijn goede plekken om af te spreken? En ook niet onbelangrijk: ze waarschuwen elkaar voor vervelende klanten. Dat doen ze met sociale media, maar ook via fora.
De sekswerkers vrezen nu voor hun veiligheid: "Het geweld tegen sekswerkers gaat hierdoor alleen maar toenemen", zegt Kwame. "Dat zie je in andere landen waar sekswerk wordt gecriminaliseerd: daar nemen berovingen en mishandelingen van sekswerkers of geforceerde onveilige seks met 60 procent toe."
"Er bestaat al zo'n enorm stigma op ons werk", vertelt Kwame. "In Nederland wordt al langer sekswerk gecriminaliseerd en deze wet is opnieuw een klap voor ons. Ik werk met enorm veel plezier in de seksindustrie en verdien 200 euro per uur. Het is voor mij een ideale, legale manier om geld te verdienen."
Averechts effect
Ook Ton Siedsma van digitaleburgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vreest dat FOSTA-SESTA een averechts effect heeft: "Door een preventieve blokkering van content van sekswerkers dwing je hen in het verdomhoekje. Terwijl de mensen die kwaad willen, heus wel weten hoe ze een andere manier vinden om deze blokkade te omzeilen."
Siedsma denkt dat het preventief blokkeren van deze content een beperking van de vrijheid van meningsuiting is: "Stel, je hebt een lichamelijke beperking, maar je bent op zoek naar informatie over seks en lotgenoten. Er is dan geen plek meer voor deze mensen om naartoe te gaan en zich te uiten."
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor communities waar liefhebbers van bdsm samenkomen en seksevenementen organiseren, zoals het bekende Fetlife. Of fora waar openlijk wordt gesproken over homoseksualiteit. Siedsma: "Het is mogelijk dat deze plekken, waar mensen zichzelf kunnen uiten, op den duur helemaal verdwijnen."