'Snapchat-filters leiden tot plastische chirurgie'
In het verleden brachten patiënten foto's van beroemdheden mee naar de cosmetisch chirurg. Nu laten mensen zich inspireren door Snapchat-filters.
"Een alarmerende trend", schrijven drie artsen in een opiniestuk voor het vaktijdschrift Journal of the American Medical Association's Facial Plastic Surgery. "Gefilterde selfies tonen vaak een onhaalbaar uiterlijk. Ze zorgen ervoor dat de grens tussen de werkelijkheid en fantasie verdwijnt voor patiënten."
Volgens de artsen is het dan ook niet de bedoeling dat patiënten die lijden aan 'Snapchat-dysmorfie', zoals zij dit fenomeen noemen, daadwerkelijk een cosmetische ingreep ondergaan. Volgens hen kunnen mensen die deze aandoening hebben, beter psychische begeleiding krijgen, zoals cognitieve gedragstherapie, al dan niet in combinatie met antidepressiva.
De artsen beschouwen Snapchat-dysmorfie als een soort dwangneurose waarbij patiënten geobsedeerd zijn door 'tekortkomingen' in hun uiterlijk. Dankzij de filters is het mogelijk alsnog een 'perfect' gezicht te krijgen. Patiënten vervoegen zich vervolgens bij de cosmetisch chirurg met het verzoek om hun gezicht zo te laten verbouwen dat het in overeenstemming is met het beeld van een selfie met filter.
Onhaalbaar schoonheidsideaal
Een van de auteurs van het artikel, Neelam Vashi van het Boston Medical Center, denkt dat sociale media ervoor kunnen zorgen dat sommige mensen te veel bezig zijn met hun uiterlijk.
Vashi vertelt aan de site Inverse dat ze de afgelopen jaren regelmatig patiënten heeft gehad die door apps als Snapchat en Facetune een onhaalbaar schoonheidsideaal hebben gekregen. "Mensen brengen foto's van zichzelf mee vanuit bepaalde hoeken of met een bepaalde belichting. Ik zie heel veel foto's die gewoon volstrekt niet realistisch zijn."
Zo zijn er onder meer tieners die grotere ogen of een meer symmetrisch gezicht willen.