Nepnieuws

Op zoek naar video over Paracetamol? Dan waarschuwt YouTube

Op zoek naar video over Paracetamol? Dan waarschuwt YouTube
8 maart 2019 om 10:33
Laatste update: 8 maart 2019 om 10:40

YouTube is begonnen om gebruikers factchecks voor te schotelen als zij op zoek zijn naar onderwerpen waarover veel onzin wordt gedebiteerd.

Vooralsnog geeft de videodienst de waarschuwingen alleen bij gebruikers in India, schrijft BuzzFeed. Zo gaat een zoekopdracht naar paracetamol in dat land nu vergezeld van de waarschuwing dat de pijnstiller – in tegenstelling tot wat op sociale media wordt beweerd – geen virus bevat.

In de toekomst wil YouTube de factchecks bij zoekopdrachten ook in andere landen gaan aanbieden. Op welke termijn dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Conflict met Pakistan

YouTube is de afgelopen jaren aan een enorme opmars bezig in India. Dankzij de lage mobiele-dataprijzen kijken veel Indiërs video’s op hun mobiele telefoon. Ook wordt YouTube in India vaak gebruikt als zoekmachine door mensen die meer te weten willen komen over een onderwerp. Kwaadwillenden maken daar misbruik van door video’s met valse informatie te verspreiden, bijvoorbeeld over het recent opgelaaide conflict met Pakistan.

YouTube probeert dergelijke onjuiste informatie nu te bestrijden door waarschuwingen te tonen bij ‘gevoelige’ zoekopdrachten. De videodienst werkt daartoe samen met verscheidene Indiase factcheck-organisaties.

YouTube is niet het enige techplatform dat in India te kampen heeft met desinformatie. Zo besloot WhatsApp vorig jaar om het massaal doorsturen van berichten al aan banden te leggen, nadat er 24 doden waren gevallen als gevolg van verzonnen berichten over kinderontvoerders.

Complottheorieën

YouTube speelt een belangrijke rol in de verspreiding van samenzweringstheorieën. Uit recent onderzoek onder mensen die geloven dat de aarde plat is, bleek dat bijna alle ‘flat earthers’ hun ‘wijsheid’ hadden opgedaan op YouTube.

Vorig jaar begon YouTube daarom met het plaatsen van Wikipedia-informatie bij video’s met complottheorieën. Bij een filmpje waarin wordt beweerd dat de maanlandingen nooit hebben plaatsgevonden, verschijnt dan bijvoorbeeld een tekst waarin een en ander wordt tegengesproken.

Vaccinaties

In de VS worden YouTube en andere techbedrijven, zoals Facebook, bekritiseerd omdat ze berichten en video’s tonen van anti-vaccinatieactivisten, die ten onrechte geloven dat vaccinaties slecht zijn voor de volksgezondheid.