Huawei werkt nog altijd aan zijn eigen besturingssysteem als alternatief voor Android. Daarnaast kijkt het bedrijf naar Android-alternatieven van derden.
Dat verklaarde Abraham Liu, die Huawei vertegenwoordigt bij de Europese Unie, dinsdag tijdens een bijeenkomst in Brussel waarover Bloomberg bericht. Omdat de Chinese telecomproducent vorige week door de Amerikaanse overheid op een zwarte lijst werd gezet, heeft Google de toegang van Huawei tot Android beperkt.
Huawei werkt al geruime tijd aan alternatieven voor Android en Windows ‘voor noodgevallen’. “We verwachten ze niet te gebruiken en zouden dat eerlijk gezegd ook niet willen”, verklaarde een woordvoerder van Huawei in maart. Liu kon dinsdag nog niet zeggen wanneer de backup-systemen van Huawei klaar zijn.
Richard Yu Chengdong, hoofd van de smartphone-divisie van Huawei, zei dinsdag volgens Nikkei Asian Review tegen meerdere Chinese media dat Huawei's eigen besturingssysteem tussen de herfst van dit jaar en de lente van 2020 klaar kan zijn. Een woordvoerder van Huawei kon daar nog geen commentaar op geven.
Alternatieven voor Android
Andere alternatieven voor Android zijn er eigenlijk niet. Apple geeft iOS niet in licentie en moet zich als Amerikaans bedrijf bovendien aan dezelfde exportregels houden als Google. Het Canadese Blackberry stopte in 2016 met de ontwikkeling van zijn mobiele besturingssysteem.
Wel is er nog Sailfish OS, een op Linux gebaseerd systeem dat door de ontwikkelaars wordt aangeprezen als ‘het werkelijke alternatief voor de dominante mobiele besturingssystemen’.
Huawei moet ook op zoek naar een alternatief voor Windows, het besturingssysteem van Microsoft dat het Chinese bedrijf nu op zijn laptops en computers installeert. Hoewel Microsoft nog geen commentaar heeft gegeven op het exportverbod, heeft het bedrijf de MateBook X Pro van Huawei al wel uit zijn webwinkel gehaald.
Eigen app-winkel
Liu probeerde de bezitters van een Huawei-smartphone dinsdag gerust te stellen. “Voor bestaande modellen die al op de markt zijn, zijn er geen grote gevolgen”, verklaarde hij. Voor toekomstige modellen ligt dat anders.
Als het exportverbod van kracht blijft, kan Huawei straks geen toegang meer bieden tot de Play Store van Google. Volgens Bloomberg is het Chinese bedrijf daarom in gesprek met Europese telecomaanbieders en appmakers over zijn eigen mobiele app-winkel.
Hamsteren
Liu verklaarde voorts dat het stopzetten van leveringen van hardware-onderdelen slechts ‘een kleine impact’ zal hebben. Huawei was al sinds vorig jaar bezig met het hamsteren van componenten. De South China Morning Post schreef vorige week dat 33 van de 92 belangrijkste leveranciers van Huawei zijn gevestigd in de Verenigde Staten.
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's