Liefde & leven

UitgeTinderd: 'Datingapps hebben daten niet makkelijker gemaakt. Integendeel'

26 juli 2019 om 07:25
Update: 26 juli 2019 om 10:14

Dates die in de verste verte niet op hun profielfoto's lijken, matches die ineens nooit meer iets van zich laten horen, types die niet komen opdagen of die alleen maar uit zijn op seks. Keer op keer diezelfde lege gesprekjes en die ongevraagde dickpics. Leuk hè, die datingapps? Je hoort steeds meer mensen die er helemaal klaar mee zijn. Romy (39): "Het loopt steeds uit op een grote desillusie."

Romy heeft in de afgelopen vijf jaar zo'n beetje elke datingapp geprobeerd die ze tegenkwam. "Plenty of Fish, Happn, Badoo, Tinder natuurlijk, bijna alles wat te downloaden is heb ik wel getest." Een leuke man hield ze er niet aan over. "Wat je allemaal tegenkomt… Niet te geloven. Het valt me op dat steeds als je denkt dat het niet erger kan, er een nog grotere idioot opduikt."

Zoals die date die ze een jaar of twee geleden had via Tinder. "Hij wilde per se uit eten, maar dat doe ik dus ook nooit meer. Dan zit je er gelijk 2,5 uur aan vast." Toen de man met wie ze had afgesproken het restaurant kwam binnenlopen, herkende ze hem niet eens. "Meneer leek totaal niet op zijn profielfoto. Voor me stond iemand waar de man op zijn profielfoto drie keer in paste, ónder de pukkels. Of hij was heel goed met Photoshop, of hij had gewoon profielfoto's gejat van iemand anders."

Romy besloot hem het voordeel van de twijfel te gunnen, maar daar kreeg ze al snel spijt van. "Hij begon gelijk op te scheppen over zijn goede baan, zei dat hij een eigen huis had met een groot tweepersoonsbed en dat ik wel kon stoppen met werken en direct bij hem in kon trekken. Binnen tien minuten hè? Ik dacht echt dat ik in een aflevering van Candid Camera zat." Toen haar date naar de wc ging, nam Romy de benen. "Achteraf een hilarisch verhaal, maar op dat moment vond ik het echt niet leuk."

Ze is naar eigen zeggen 'gigantisch datingmoe'. "Het loopt steeds uit op een grote desillusie. Ik heb tientallen dates gehad, en elke keer is het helemaal niks. Of ze hebben bindingsangst, of ze laten ineens niets meer van zich horen, of ze willen alleen maar seks. Ik heb het idee dat het grootste deel van de mannen die apps gebruikt als een soort escortservice. Ze willen het liefst zo snel mogelijk met je naar bed en daarna kan je weer gaan. Dat hoor ik ook veel van vriendinnen. Veel mannen daar zijn niet op zoek naar een serieuze relatie, maar naar snelle seks. Of ze willen kijken hoe goed ze in de markt liggen. Ik heb het idee dat de meeste mensen het zien als een quick fix voor een eenzame tijd. Op betaalde datingsites als Lexa en Relatieplanet is dat in mijn ervaring niet heel anders. En daar stellen ze weer hoge eisen waar geen normaal mens aan kan voldoen."

Het aanbod lijkt overweldigend groot op de datingapps, maar in de praktijk zitten er volgens Romy weinig serieuze kandidaten tussen. "Ik ben behoorlijk kieskeurig. Voordat ik überhaupt naar rechts swipe, moet iemand een leuke tekst hebben en leuke foto's. Dan valt al 80 procent af. Voordat je dan ook een match hebt, ben je weer zoveel procent verder. Dan is het nog maar de vraag of de ander terugpraat. Waarom match je als je toch niks van je laat horen? En als ze praten, gaat het meestal gelijk over seks. Dan hou je misschien twee, drie goede gesprekken over, die in veel gevallen afhaken als het op afspreken aankomt óf totaal niet lijken op hun profielfoto. Het voelt als energieverspilling."

De keren dat het wel tot een date kwam, een keer of twee per maand, waren voor Romy ook steeds minder momenten om naartoe te leven. "Het werden gewoon sollicitatiegesprekken. In het begin zorg je nog dat je er op je paasbest uitziet, maar op een gegeven moment had ik geen zin meer om moeite te doen."

Mannen die niet komen opdagen op dates, stalkers, vreemdgangers: Romy is er he-le-maal klaar mee. "Ik heb er echt behoorlijk wat stalkers aan overgehouden, een man belde zelfs naar mijn werk om mijn nummer te achterhalen." Een andere man met wie ze een paar maanden datete via Badoo, bleek nog getrouwd te zijn. "Was hij even vergeten te vertellen." En dan de dickpics. "Ik kan ondertussen een gallery beginnen aan dickpics. Ik heb nooit begrepen wat mannen er leuk aan vinden om die te versturen. Totaal ongevraagd, liefst al na twee zinnen. Alsof je na zo'n foto zou denken: jou wil ik. Echt ziekelijk vind ik dat."

Toch geeft ze de moed niet op. "Ik heb nu alle datingapps van mijn telefoon gegooid, maar ik sluit niet uit dat ik ze in de toekomst weer installeer. Ik ben ervan overtuigd dat er nog een leuke man rondloopt. Naar prince charming ben ik ook niet meer op zoek, ik heb liever zijn schildknaap. Waarschijnlijk kan ik hem beter tegenkomen in de supermarkt. Het enige probleem is: ze lopen niet met een bandje om dat ze single zijn."

De Vlaamse Elisabeth Timmermans doet voor de Erasmus Universiteit onderzoek naar datingapps. Ze schreef Liefde in tijden van Tinder: De invloed van sociale media op onze relaties en spreekt veel mensen die net als Romy datingmoe zijn. "Ik heb mensen gesproken die twee, drie dates per dag hadden. Als je zoveel dates hebt, neemt de kans op negatieve ervaringen ook toe. Dan is het niet gek dat je er op een gegeven moment genoeg van hebt."

Ze merkt dat mensen die al lang in een relatie zitten en nooit Tinder of een andere datingapp hebben gebruikt, er een heel rooskleurig beeld van hebben. "Zij denken: fantastisch, was ik maar vrijgezel. Maar als je dan kijkt naar de mensen die die apps gebruiken, hoor je vaak frustrerende verhalen. Die apps hebben daten niet makkelijker gemaakt, integendeel zelfs."

Een deel van het probleem is volgens Timmermans het enorme 'aanbod' op al die datingapps en –sites. "Je krijgt eindeloos veel profielen voorgeschoteld, waardoor je het idee krijgt dat ze allemaal bereikbaar zijn voor jou. De paradox of choice noemen we dat. Bij zo'n overdaad gaan mensen het moeilijker vinden om een keuze te maken. Je commitment is minder omdat je het gevoel hebt dat je zoveel keuze hebt. Dat is een van de uitdagingen waar we door die datingapps mee te kampen hebben." Een andere is dat interacties tussen potentiële geliefden anders zijn geworden. "Je kan zoveel gesprekken aangaan, dat je er steeds minder moeite in steekt. Alle gesprekken gaan op elkaar lijken."

Ook speelt mee dat mensen zich achter hun smartphonescherm soms anders gedragen dan in het echt. "Mensen durven meer, gaan gemene opmerkingen maken over hoe iemand eruitziet, of ongevraagd seksuele berichten sturen. Ghosting is daar ook een uiting van. Het is veel gemakkelijker om gewoon te verdwijnen dan om iemand af te wijzen en de confrontatie aan te gaan." Bovendien voelt het voor sommigen niet romantisch om online de liefde te vinden. "Als je offline iemand tegenkomt, heb je meer het gevoel dat het meant to be is dan wanneer je online allebei op zoek bent en zo op elkaar stuit. Voor sommigen betekent het dan niet zoveel."

Maar hoe vind je een partner als het via die datingapps niet wil lukken? Gewoon maar weer de kroeg in en hopen dat daar op een dag de ware binnenloopt? Kan, maar er zijn nog veel meer offline opties. Volgens Timmermans is er een soort tegenbeweging ontstaan als positief gevolg van de datingappsores. "Datingapps hebben het stigma van online dating weggenomen, maar ook het stigma van echt op zoek gaan naar iemand. Daardoor zie je dat andere datingconcepten nu ook populairder worden. In België hebben ze bijvoorbeeld het concept Minder Tinder bedacht, een feestje waarbij mensen samenkomen en je letterlijk stickers kan plakken op de bezoekers die je liket. Een ander voorbeeld dat ik heb gezien is een datingretreat, waarbij je met een groep singles een weekend weggaat en op voorhand wordt gematcht. Je ziet ook dat speeddaten meer en meer populair wordt."

Timmermans adviseert je niet blind te staren op datingapps. "Ze zijn niet voor iedereen geschikt. Als je voelt dat je gefrustreerd raakt, bedenk dan dat er nog veel andere soorten initiatieven zijn die je kunt proberen. Denk niet: als het me op die apps niet lukt, gaat het me nergens lukken. Op die apps zitten veel mensen die niet op zoek zijn naar liefde. Van de iets meer dan 1000 mensen die ik heb bevraagd over Tinder, bleek maar 55 procent daadwerkelijk af te spreken met matches. 45 procent had dus nog nooit een date gehad via de app. Heel verrassend is dat niet, want als je kijkt naar de motieven – waarom mensen Tinder gebruiken – zie je dat entertainment, tijdverdrijf en nieuwsgierigheid de meest voorkomende zijn. Van die 55 procent die wel daten, had bijna een derde een relatie gevonden. Maar de kans dat je alleen een seksueel contact zult hebben met je date is groter dan dat je echt een relatie vindt. Als je echt op zoek bent naar een partner, experimenteer dan een beetje met verschillende manieren."

Je verwachtingen bijstellen kan volgens Timmermans ook geen kwaad. "Ik hoor vaak dat er een klik moet zijn, vuurwerk, vlinders in de buik. Als dat er allemaal niet is dan willen ze al bijna niet meer op een tweede date. Terwijl het in de praktijk vaak moet groeien. Je kunt beter je verwachtingen wat bijstellen, want anders is de kans groot dat je keer op keer teleurgesteld wordt."