Tip: Lotus is een interactief boek voor iPhone en iPad
De meditatieve novelle Lotus is 'het nieuwe lezen': de tekst verschijnt in beter leesbare porties op je iPhone of iPad, en met geluiden en kleuren die het verhaal moeten versterken.
“Lotus is nog experimenteler dan het boek Goede mannen met Arnon Grunberg”, zegt auteur van het interactieve boek, Niels ‘t Hooft. De voormalige Bright-freelancer schreef Lotus speciaal voor deze digitale vorm. Het verhaal voor (jong)volwassenen lees je in anderhalf uur uit.
"Het papieren boek verdwijnt", zegt 't Hooft in zijn TED-talk. "Het digitale boek is in opkomst." Maar lezen op de iPad werkte nooit precies zoals hij het graag had. Je kunt door een enorme lap tekst scrollen, maar dan ben je continu met je vinger bezig en aan het zoeken bij welke regel je was gebleven. E-readers zijn ook niet ideaal.
En dus lanceerde Niels 't Hooft de Immer-app waarmee hij het digitaal lezen wil verbeteren. Lotus is het tweede boek dat verkrijgbaar is, en is nog experimenteler van de eerste.
Beter lezen op de smartphone
Lotus laat tekst in porties zien. Een alinea is door een schrijver bedoeld als afgesloten stuk tekst en wordt dus als portie gepresenteerd. Zo komt een plotwending ook echt plots als een enkele zin op een verder lege pagina. Je deinst letterlijk even terug van je scherm, zoveel impact maakt het gebruik van tekstporties.
Dat wordt nog eens ondersteunt door kleurgebruik. Zet een tekst die wordt geschreeuwd op een rode achtergrond en je hoeft nauwelijks nog woorden vuil te maken aan het benoemen van de agressie.
Ook geluid wordt ingezet om het verhaal te versterken. Geen sound effects en muziek die je ook zouden kunnen afleiden, maar gelaagde audio die aanzwelt en weer wegebt. Het stoort niet, maar ondersteunt, net zoals het geluid bij een film essentieel is. Kijk maar eens een thriller zonder geluid: een stuk minder eng.
Niet zeuren maar proberen
Proberen? Laat je niet weerhouden door weerstand tegen gekleurde pagina’s, animaties en muziek tijdens het lezen. Die gedachten stoelen op je huidige manier van lezen. Dit is het proberen waard.
De eerste twee hoofdstukken zijn gratis, de rest is in de app te koop voor €4,49.
Niels ‘t Hooft is niet alleen schrijver maar is hier ook een soort tekstregisseur geworden. Saskia Freeke ontwierp de app, de kleuren, de animaties. Maurice Sibrandi van Codeglue nam het programmeerwerk voor zijn rekening. Tuur Hendrikx en Yorick Goldewijck van SonicPicnic verzorgden de audio. Edith Vroon deed de tekstredactie en Jenny Watson de Engelse vertaling.