Er wordt al zeven jaar gewerkt aan een nieuw landelijk ict-systeem voor de politie, maar na besteding van tientallen miljoenen euro's ziet het er nog steeds niet goed uit. Het Bureau ICT-toetsing (Bit) adviseert het ict-project te annuleren.
Bit noemt het project in zijn analyse te ambitieus, nodeloos ingewikkeld en riskant. Maar annuleren is geen optie, zegt Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tegenover Trouw. Hij laat een extern bureau onderzoeken wat er beter kan aan het 'Operationeel Politie Platform' (OPP), maar hij trekt er niet de stekker uit.
Insteek van dat OPP is sneller en efficiënter werken: alle gegevens rond boetes en misdaden op één plek. Dat zou het invullen van data makkelijker maken en administratieve druk op agenten moeten verlichten. Nu moeten agenten gegevens vaak in meerdere systemen invoeren, een veelgehoorde klacht. Het systeem moet twaalf huidige computersystemen van de politie vervangen.
Al 44 miljoen euro besteed
Eind 2018 stonden de ontwikkelkosten van het OPP al op zo'n 44 miljoen euro. Volgens Bit is dat geld "onverstandig" uitgegeven. Twee toepassingen van het OPP hebben inmiddels een min of meer bruikbare versie, de systemen Executie & Signalering en eBriefing.
Die twee systemen hebben samen 16 miljoen euro gekost, veel meer dan marktconform is voor dergelijke apps. Het Bit adviseert daarom om volledig af te zien van de ontwikkeling van het huidige OPP, en over te stappen op een reeks kleinere systemen die goed op elkaar aansluiten, in tegenstelling tot de huidige opzet.
Bovendien wordt het OPP gebouwd in een eigen programmeertaal. Ook dat brengt risico's met zich mee: de politie zal nieuwe programmeurs eerst zelf moeten opleiden, en "de ontwikkelaar heeft veel minder gereedschappen voor foutdetectie, -diagnose en -herstel dan bij een gangbare ontwikkelomgeving".
Meer falende ict-projecten
De Nederlandse overheid blundert regelmatig met ict-projecten. De ontwikkeling duurt vaak veel langer dan gedacht en valt dan veel duurder uit. In augustus werd nog het DigiInhuur-project stopgezet, een systeem waarmee de overheid externe medekers makkelijker moest kunnen inhuren.
In april werd een een overkoepelend ICT-programma voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na 65 miljoen euro alsnog geschrapt.
De Belastingdienst is ook nog steeds bezig met het vernieuwen van zijn systemen, waarbij onlangs nog een project van 84 miljoen euro niet was doorgegeven. In 2018 gaf het Rijk 648 miljoen euro uit aan ict-projecten.