Buurtbatterij bewaart je stroom lokaal

Buurtbatterij bewaart je stroom lokaal
9 december 2017 om 21:59
Laatste update: 26 april 2018 om 15:37

Elektriciteit van zonnepanelen kun je nu zelf opslaan in de buurtbatterij.

Een buurt met 35 woningen met zonnepanelen in het dorp Rijsenhout in de gemeente Haarlemmermeer bewaart zelf zonne-energie in een smart storage of zogenaamde buurtbatterij. De buurtbatterij lijkt zomaar een schuurtje. Maar in die groene container wordt de stroom bewaard van 35 woningen met zonnepanelen. Binnenin staan accu’s waarin netwerkbeheerder Liander de overtollige stroom van de buurt opslaat. Liander investeert daar 140.000 euro in.

Waarom wil de netbeheerder lokaal opslaan? Onlogisch, aangezien het terugleveren van overschotten aan zonne-energie een lucratieve business wordt, zeker nu het regeerakkoord de salderingsregeling tot 2023 op losse schroeven zet. Het blijkt dat elektriciteit op enkele zonnige én winderige dagen zo overvloedig voorhanden is dat er op de stroommarkt geld op toegelegd moest worden.

Tegelijkertijd raakt het elektriciteitsnet zo vol dat het uploaden van zonne-energie voor grote spanningsverschillen op het stroomnet zorgt. “De spanning liep hier soms op tot 253 volt”, zegt projectleider Jan Willem Eising. Dat is de grens van het toelaatbare; 230 volt is normaal. De buurtbatterij voorkomt piekstroom en maakt uitbreiding van het ondergrondse netwerk overbodig.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="e008b463-c004-448c-9070-a2fb9973ce9b"></drupal-entity>

Lees ook: Bewoners in Heeten gaan hun zelfopgewekte stroom delen

Lees meer over:

Deel via