'Cryptovaluta veel minder decentraal dan gedacht'

'Cryptovaluta veel minder decentraal dan gedacht'

23 januari 2018 om 15:10
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Cryptomunten zijn veel minder decentraal dan menigeen denkt. Een beperkt aantal beurzen, miners en programmeurs maken de dienst uit.

Dat zal Teunis Brosens, econoom bij ING, woensdag betogen tijdens een hoorzitting over cryptomunten en initial coin offerings (ICO’s) in de Tweede Kamer. Brosens stelt 'dat cryptovaluta in theorie decentraal van opzet zijn, maar dat in de praktijk zaken er een stuk traditioneler, namelijk meer gecentraliseerd, aan toe gaan'.

De econoom wijst er op zijn weblog op dat 70 procent van de handel in cryptovaluta plaatsvindt via cryptobeurzen en dat vier beurzen (Bitfinex, Coinbase, Bitflyer en Bitstamp) goed zijn voor zo’n driekwart van die beurshandel. Wie via deze beurzen in cryptomunten handelt, belegt in feite in cryptovaluta-derivaten. “Deze beurzen hebben zelf wel een wallet op de blockchain(s). Maar de handelaren op de beurs hebben zelf geen cryptovaluta op de blockchain”, aldus Brosens.

Sterke machtsconcentratie

Ook bij de miners en programmeurs is er sprake van sterke machtsconcentratie. Zo hebben de drie grootste   mining-pools bij de bitcoin meer dan de helft van het netwerk in handen en zijn er tien programmeurs die goed zijn voor driekwart van de code-aanpassingen bij de bitcoin. Uiteindelijk zijn er slechts drie programmeurs die veranderingen in de code autoriseren.

Brosens is niet de eerste die erop wijst dat de bitcoin minder decentraal is dan wel eens wordt gedacht. Zo waarschuwde ook de Harvard-politcologe Primavera de Filippi er afgelopen najaar in het Duitse Technology Review al voor dat een klein groepje bedrijven bij de bitcoin aan de touwtjes trekt zonder dat ze daarover rekenschap hoeven af te leggen.

Criminele circuit

Door de grote koersschommelingen zijn cryptovaluta volgens Brosens nu ongeschikt als betaalmiddel. Winkeliers die producten willen aanbieden in cryptomunten, moeten voortdurend nieuwe prijsstickers plakken. Daarom zijn er volgens de ING-econoom slechts twee bewezen toepassingen van cryptovaluta: als betaalmiddel in het criminele circuit en voor speculatie.

Brosens is wel positief over de blockchain, omdat die technologie het volgens hem mogelijk maakt om “in een decentrale context, zonder vertrouwen, op een veilige manier te handelen”.

Hoorzitting

Behalve Brosens zullen woensdag ook afgevaardigden van crypto- en blockchain-bedrijven zoals DutchChain, Bitonic en Follow Coin het woord voeren. Ook toezichthouders als De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markt en de Autoriteit Consument en Markt zullen hun visie geven tijdens de hoorzitting.

Meer over cryptomunten:

9 belangrijke vragen over bitcoin en altcoins

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op

Subscribe op ons Youtube-kanaal

Lees meer over:

Deel via