Eerste Nederlandse webwinkels werken met voetscan-app

Eerste Nederlandse webwinkels werken met voetscan-app

23 november 2016 om 14:11
Update: 27 april 2018 om 01:26

De Nederlandse startup 3Daboutme laat je met een app je voet inscannen. Zo koop je online altijd de juiste maat. Bij de eerste Nederlandse webshops werkt het inmiddels al.

Mensen die denken dat ze één bepaalde schoenmaat hebben, zitten mis. "De verschillen tussen schoenmerken zijn enorm", vertelde Joost Alferink van het Nederlandse 3Daboutme onlangs tijdens Bright Day. Hij demonstreerde daar zijn oplossing: een app waarmee je zelf je voeten kunt scannen. Gewoon met je blote voeten op een A4'tje. De app maakt een 3D-model van je voet en kan die vergelijken met de 3D-modellen van schoenen in de database van 3Daboutme. Zo bepaalt de startup wat voor jou de beste maat is voor een bepaald schoenmodel.

3Daboutme wil met zijn app een oplossing bieden voor het probleem dat door online shoppen steeds meer niet passende schoenen retour worden gestuurd. Dat is een grote kostenpost voor webwinkels en slecht voor het milieu. Bij de Nederlandse webwinkels van Omoda en Men At Work is het systeem van 3Daboutme sinds kort beschikbaar. Je ziet een knopje op de bestelpagina waarmee je kunt inloggen op 3Daboutme. Vervolgens krijg je advies over welke maat je het beste kunt kopen.  

Slimme scantechnologie

Intussen is de startup druk bezig met het scannen van schoenen in zijn lab in Diemen. Hoe die scantechnologie precies werkt, houdt Alferink voor zich. "We hebben een intelligentie manier om de schoenen te scannen. Enkele grote schoenmerken die we hebben gesproken zeiden zoiets nog niet eerder te hebben gezien. Sindsdien houden we liever geheim hoe het precies werkt. We willen niet dat het nagebouwd wordt." 

Alferink hoopt vanaf februari 2017 voor het eerst schoenen met hakken te ondersteunen en medio 2017 volgen ook de eerste kinderschoenen. De data van de 3D-scan van je voet blijft van de gebruiker zelf, zegt hij. "Je wilt niet dat een partij als Google straks allerlei 3D-informatie over je lichaam in enorme databases bewaart."

Andere maat per voet

De technologie van 3Daboutme kan ook een uitkomst zijn voor mensen van wie de ene voet net iets korter is dan de ander. "Daar zit best soms verschil in. We praten nu met een schoenendistributeur die zegt dat mensen twee verschillende maten van een schoen opgestuurd zouden kunnen krijgen."

Binnenkort hoopt de startup meer webwinkels aan te sluiten. Zo lopen er gesprekken met onder meer Van Bommel, Filling Pieces en De Bijenkorf. Alferink heeft ook contact met grote schoenmerken, die hem alvast informatie geven over de leesten waarop nieuwe modellen worden gemaakt. "Eind 2018 hopen we 15 procent van alle verkrijgbare schoenen ter wereld in onze database te hebben staan."

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal

 

Meer over

Deel dit artikel