Kinderen te bespioneren met onveilige gps-horloges
De gps-horloges waarmee ouders hun kinderen in de gaten houden, zijn lang niet altijd veilig. Hackers kunnen kinderen afluisteren en hun locatie volgen.
Uit een onderzoek van de Noorse consumentenbond blijkt dat de vier geteste gps-horloges kwetsbaar zijn voor hackers. Twee daarvan zijn in Nederland te koop: de Gator (2) en de horloges die met de app SeTracker werken.
Bij beide gps-horloges is het gelukt om in te breken en via de microfoon af te luisteren of de camera in te schakelen. Ook is het mogelijk om de locatie van het kind te zien of deze te veranderen. Dit kan allemaal op afstand, en het 'hacken' is veelal een kwestie van het nummer van het horloge invoeren in de bijbehorende app. Daarna heb je toegang tot alle gevoelige gegevens.
Daarnaast is niet duidelijk waar de verzamelde data allemaal voor mag worden gebruikt: in de privacyovereenkomst staat dat vaak niet duidelijk aangegeven. De bedrijven zouden deze data, zoals de locaties waar je kind regelmatig komt, kunnen doorverkopen aan een derde partij.
Uit de verkoop
De Gator 2 en en modellen die werken met de SeTracker-app zijn te koop bij onder andere Bol.com en Kindergpshorloge.nl. Beide bedrijven laten aan de Nederlandse Consumentenbond weten te stoppen met de verkoop ervan. De Consumentenbond raadt kopers aan hun geld terug te vragen. Het is onduidelijk hoeveel Nederlandse kinderen een gps-horloge hebben. Verschillende grote webwinkels hebben geen cijfers paraat, maar stellen dat ze 'niet heel erg populair' zijn.