Nederlandse zonnelampen in prestigieuze cleantech-lijst

Nederlandse zonnelampen in prestigieuze cleantech-lijst
24 januari 2017 om 16:10
Laatste update: 26 april 2018 om 23:53

De Nederlandse startup WakaWaka, die lampen op zonne-energie maakt, heeft een plekje veroverd in de Global Cleantech 100.

In die lijst, die jaarlijks wordt gepubliceerd, staan de organisaties die het beste in staat zijn om de problemen van morgen op te lossen. "We zijn er natuurlijk ontzettend blij mee", zegt Camille van Gestel, medeoprichter van WakaWaka. In de afgelopen vier jaar heeft hij met WakaWaka 1,2 miljoen mensen over de hele wereld van licht voorzien. Want voor iedere lamp die WakaWaka in het Westen verkoopt, doneert het bedrijf uit Haarlem er ook een aan mensen zonder stroom.

De mensen die de lamp kregen, waren mensen die anders 's avonds in het donker zouden zitten. "We geven hem weg aan mensen die van minder dan twee dollar per dag moeten leven. En we zien heel goede resultaten." Omdat ze 's avonds opeens licht hebben, stijgt hun productiviteit. Ze kunnen nu verder werken als het donker is, en kinderen kunnen de tijd besteden aan hun huiswerk. "Bij een stam in Mali zagen we dat het besteedbaar inkomen met 40 tot 50 procent is gestegen sinds ze de lampen hebben."

In steeds meer winkels

Van Gestel denkt dat hij de plek in de lijst te danken heeft aan het bedrijfsmodel van WakaWaka. Want WakaWaka helpt dan misschien veel mensen, het is geen goed doel, en juist dat maakt het schaalbaar. "We verkopen hier in Nederland een product dat mensen daadwerkelijk willen hebben. Daardoor kunnen we groeien." En groeien, dat doet WakaWaka hard. "Onze lamp is te koop op steeds meer plekken: bij de Bever, de ANWB, de Phone House en binnenkort ook bij de Media Markt. Daardoor kopen meer mensen de lamp, en kunnen we hem dus ook vaker weggeven."

Doel: 1 miljard lampen

Het uiteindelijke doel van WakaWaka is om de lamp aan een miljard mensen te geven. Er hebben zo'n half miljard mensen op de wereld geen toegang tot stroom, dus als het WakaWaka lukt, heeft iedereen 's avonds licht. "Het is bijna onmogelijk, maar het is wel ons toekomstplan om iedereen van licht te voorzien. We moeten dan nog duizend keer zo veel lampen verkopen als we nu hebben gedaan, dus het is een flinke uitdaging", zegt Van Gestel.

Lees meer over:

Deel via