Eerste indruk: Fitbit Charge 2, verbeterde versie populaire fitnesstracker

Eerste indruk: Fitbit Charge 2, verbeterde versie populaire fitnesstracker

23 november 2016 om 16:17
Laatste update: 27 april 2018 om 01:26

Rutger testte het vervolg op de bestverkopende fitnesstracker ooit, de Fitbit Charge HR. Brengt deze Fitbit Charge 2 wel genoeg nieuws?

De Charge 2 is een klein beetje dikker dan zijn voorganger, maar die twee millimeter is verwaarloosbaar. Aan de vorm is weinig veranderd, hoewel de meest in het oog springende vernieuwing het display is. Dat was eerst een strookje over de breedte en nu is het een langwerpig oled-scherm.

Het display is maar liefst vier keer groter geworden en staat standaard op zwart, todat je je pols optilt. Je ziet dan direct de tijd en hartslag - die constant gemeten wordt met groene lampjes tegen de pols. Wijzerplaten kun je via de bijhorende app instellen. De fitnesstracker bedien je met de knop aan de zijkant. In totaal zijn er zes functies: tijd, hartslag, sport, ademhaling, stopwatch en wekker. Met een tik op het scherm ga je verder naar submenu's.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="227a29dd-5350-4277-ad22-70f23d1b7c2e"></drupal-entity>

De Charge 2 koppel je met een app en bluetooth heel gemakkelijk aan je Android-telefoon of iPhone. In de app, die net als de wearable zelf nog steeds geen Nederlands ondersteunt, kun je verschillende instellingen aanpassen naar eigen wens. Denk aan informatie die de tracker moet tonen, zoals stappen, hartslag en calorieën. Verder kun je jouw leeftijd, lengte en gewicht invoeren en aangeven aan welke pols je de Charge 2 draagt. 

In de instellingen kun je ook herinneringen van Fitbit in- en uitschakelen. Dit zijn berichtjes die de Charge 2 om de zoveel tijd laat zien. Met een plaatje en een zinnetje proberen ze je te motiveren om op je ademhaling te letten of om te bewegen. 'Take me for a walk', zegt hij dan bijvoorbeeld. Gekoppeld aan je smartphone kan de wearable ook telefoonmeldingen, sms'jes en agendapunten laten zien, voor alle andere notificaties moet je je telefoon erbij pakken.

De Fitbit Charge 2 is dan ook geen smartwatch, maar richt zich puur op activiteit, waarvan je de resultaten keurig in de app terug kunt kijken. Dat doet het met fraaie statistieken en overzichten.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="44cd1f73-4a7e-451f-8b4e-749b68edf2f0"></drupal-entity>

Toch laat Fitbit wat kansen liggen om van de Charge 2 een onmisbaar vervolg op de Charge HR te maken. Er is namelijk geen GPS. Daarvoor moet je tijdens een rondje hardlopen toch je telefoon weer meenemen om je positie nauwkeurig te meten. Het is wel mogelijk om het zonder smartphone te doen, daarvoor moet je dan de paslengte voor lopen en rennen in de app invoeren. Naast het ontbreken van GPS kun je ook niet met de Charge 2 gaan zwemmen, want de fitnesstracker is slechts spatwaterdicht. Daarnaast blijft de stappenteller niet meer dan een indicator. Vaak had ik 's ochtends voor ik de deur uit ging al honderden stappen gezet, omdat de bewegingen van het tandenpoetsen werden meegeteld.

De hartslagmeter in de Charge 2 is hetzelfde als in andere Fitbits. Over het algemeen levert het prima metingen op. Ook de ademhalingsfunctie in de wearable is fijn, waarmee de drager een paar minuten focust op zijn ademhaling om tot rust te komen. Verder biedt de Fitbit een slaapanalyse als je het fijn vindt om met de tracker om je pols te slapen.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="4e03a1a6-9994-4dcc-98c2-32136c08c125"></drupal-entity>

De Charge 2 zit prima om de pols als hij eenmaal zit (de L was voor mijn smalle polsen wel wat te groot), maar de sluiting van het bandje is bijna misdadig. Het bevestigingspinnetje zit aan het lusje vast wat je over de gaatjes moet schuiven, maar daardoor blijft hij in elk gaatje hangen, waardoor los- en vast maken frustrerender werkt dan zou moeten. Gelukkig gaat de Charge 2 vijf dagen mee op een volle lading en dat is een prima score. Met GPS was dat vast minder geweest.

De Fitbit Charge 2 is een prima activiteitstracker voor de gebruiker die wat meer inzicht wil krijgen in zijn bewegingspatroon en mogelijk meer gemotiveerd wil worden. Heb je al een Charge HR, dan is het misschien niet direct de moeite om voor die 159 euro over te stappen. Het wachten is dan op versie 3, hopelijk waterdicht en met GPS.

Kijk meer tests van activitytrackers in de Bright TV-rubriek Fitgirl

Lees meer over:

Deel via