© Bright

review sony oordoppen airpods wf 1000 xm3 beste oordopjes
WF-1000XM3

Getest: verslaan deze Sony-oordoppen de AirPods?

23 juli 2019 om 12:19
Laatste update: 3 september 2019 om 18:55

Sony heeft met zijn nieuwe draadloze oordoppen met noise cancelling een van de beste concurrenten voor de AirPods van Apple. De Sony-oortjes zijn in augustus te koop, maar Bright testte ze al.

Bekijk de videoreview:

Draadloze oordoppen zijn populair. In 2016 was nog maar 3 procent van de verkochte oordopjes draadloos, in 2019 is dat al bijna 30 procent. En zeg je volledig draadloze oordoppen, dan zeg je AirPods; volgens de laatste cijfers bezit Apple 60 procent van de markt.

Dat is op twee manieren te verklaren: ten eerste zijn AirPods erg goede allround draadloze oordoppen, ten tweede is de concurrentie tot nu toe een beetje slapjes. Te groot, snel leeg, te duur. Daar brengt Sony verandering in met zijn WF-1000XM3-oordoppen.

Koptelefoonniveau in oordopformaat?

Sony begon in 2016 aan zijn opmars als noise-cancellation-grootmeester, met zijn eerste 1000X-koptelefoon. De noise cancelling kon zich voor het eerst meten met die van Bose en Sennheiser. Een jaar later was de WH-1000XM2 zelfs beter dan de concurrentie, en de WH-1000XM3 van vorig jaar maakt de voorsprong nog groter.

Die ijzersterke noise cancelling brengt Sony nu ook naar volledig draadloze oordoppen. Sony belooft dat de WF-1000XM3-oordoppen dezelfde mate van noise cancellation bieden als de WH-1000XM2-koptelefoon van vorig jaar. Dat is nogal een claim, want hoe graag oordoppen ook willen, ze blijven een stuk kleiner en zwakker dan een volledige koptelefoon. Toch?

De nieuwe doppen van Sony bewijzen het tegendeel. Onder één voorwaarde: er moet wel geluid uit de doppen komen. De koptelefoons van Sony kun je dragen op een rumoerig kantoor, en zelfs zonder muziek verdwijnt alle herrie naar de achtergrond. De herrie verdwijnt bij de oordoppen pas als je daadwerkelijk muziek draait, maar dan overtuigen ze ook direct.

Sterk, van kantoor tot vliegtuig

Ik gebruikte de oordoppen in allerlei omstandigheden: op kantoor, in de trein en op het station, in een druk restaurant en zelfs in het vliegtuig. In al die omstandigheden weet ik hoe de noise cancelling-koptelefoons van Sony en concurrenten klinken. En verdomd: de WF-1000XM3-doppen komen inderdaad heel dicht in de buurt.

In geen enkele normale omstandigheid hoefde ik het volume van mijn gekoppelde iPhone hoger dan 50 procent te zetten. Zelfs in het vliegtuig kon ik op dat volume prima een serie volgen. Zo goed zelfs, dat ik de oordoppen zo nu en dan uitdeed om te controleren of het vliegtuig nog wel zo veel lawaai maakte (dat deed 'ie).

Deze noise-cancelling-oordoppen van Sony zijn de beste die er nu op de markt zijn. Dat alleen al zou een boeiende onderscheidende factor zijn, maar Sony heeft nog een troef: superieure batterijduur. Want we weten allemaal: noise cancellation kost stroom, de oordoppen moeten immers steeds luisteren hoe de omgeving klinkt en het juiste antigeluid aan de gebruiker laten horen.

Enorme batterijduur: 24 tot 32 uur

Toch gaan deze doppen zes uur mee. Zes uur met noise cancelling ingeschakeld, en dan biedt het opbergdoosje nog eens drie ladingen. Dat maakt een totaal van 24 uur, en daar kwamen tot nu toe alleen de Apple AirPods aan. Concurrenten scoren veel slechter: de Samsung Galaxy Buds gaan in totaal 13 uur mee, de Jabra Active 65t 15 uur, de Sennheiser Momentum 12 uur en de Master & Dynamic MW07 14 uur.

Maar je zou bijna vergeten dat je noise cancellation niet altijd aan hoeft te zetten. Dan wordt het nog gekker: de oordoppen gaan dan 8 uur mee, met nog eens drie ladingen in het doosje, maakt een totale 32 uur zonder oplaadkabel. Helaas is het doosje niet draadloos op te laden zoals sommige concurrenten.

Ook geven alleen de oordopjes hun precieze batterijniveau: het doosje heeft alleen een lampje dat rood wordt als 'ie aan de laadkabel wil. Dat doosje is wel groot: zo hoog en dik als een AirPods-doosje, maar twee keer zo breed en dus niet heel broekzak-vriendelijk. Wel klikken de dopjes magnetisch in op hun plaats.

Trucjes om de doppen in je oor te houden

De oordoppen klinken standaard ook uitstekend. De balans van de muziek is prima, de bas is duidelijk maar niet overheersend aanwezig en wie dat wil kan in de bijgeleverde app naar smaak met de equalizer spelen. Voor de audiofiel: deze oordoppen ondersteunen AAC en SBC. Geen apt-X of Sony's eigen LDAC, maar voor dat publiek heeft Sony weer andere oordoppen. Voor de gemiddelde luisteraar is het geluid van de M3's prima, en minstens op hetzelfde niveau als dat van de duurdere Sennheiser Momentums.

Maar hoe zitten ze? Zoveel oren zoveel smaken, en noise cancelling werkt vooralsnog alleen goed bij in-ear-oordoppen. Daar moet je van houden maar als je zulke doppen eenmaal in je oor hebt, blijven ze over het algemeen goed zitten, uitzonderingen daargelaten. Er zitten zeven maten dopjes bij: vier paar rubberen en drie paar van foam.

Sony heeft nog twee extra's om de doppen op hun plaats te houden. Ten eerste zijn de doppen zo vormgegeven dat ze op drie punten in het oor leunen. Dat werkt oké: draai ze heen en weer en je vindt het punt met de meeste steun. Maar het best werkt het randje met high-friction rubber onder het dopje. Eenmaal in het oor kan het dopje daardoor veel moeilijker gaan glijden, al vergt het zeker in het begin wat gewenning om de doppen snel op hun plek te krijgen. Sony levert zelfs een stappenplan oordoppen indoen mee.

Attention Mode

Wat dat betreft is het fijn dat deze oordoppen net als de koptelefoons van Sony de geluidsdoorlatende Attention Mode hebben. Dat werkt zo: hou je vinger op de touchpad van de linkerdop, en al het omgevingsgeluid wordt door de noise-cancelling-microfoons opgevangen en juist doorgelaten. Handig, want zo kan je een collega horen of een omroep in de trein of het vliegtuig. Je hoeft daarvoor je dopje niet uit te doen, maar ook dit is even wennen: het omgevingsgeluid wordt versterkt, terwijl de muziek naar de achtergrond verdwijnt.

Een soortgelijke functie is er ook voor bijvoorbeeld op de fiets. Omgevingsgeluid wordt dan doorgelaten terwijl de muziek op een normaal niveau blijft spelen. Dan is het geluid te vergelijken met open oordoppen zoals de AirPods, en dat is het drukke verkeer wel zo veilig.

Op de rechterdop zit trouwens ook een touchpad, om de muziek te starten en pauzeren, volgende en vorige nummer en een lange druk voor je spraakassistent. Zowel op Android als iOS hebben deze doppen speciale ondersteuning voor Google Assistent, zodat bijvoorbeeld binnenkomende berichten voorgelezen kunnen worden.

Conclusie

De Sony WF-1000XM3's doen volledig vergeten dat Sony eerder noise-cancelling-oordoppen in deze serie op de markt bracht. Bijna twee jaar geleden, maar die WF-1000X vervaagt in vergelijking. De noise cancellation is nu veel beter, het geluid ook, de doppen zijn kleiner en zitten beter en ook het ontwerp is sprongen vooruit gegaan. Deze nieuwe M3's zijn er in matzwart met koperkleurige accenten en matgrijs met roségouden accenten. Beide vrij stijlvol en stukken minder opvallend dan veel glanzende, uitpuilende oordoppen van de concurrentie.

Met een prijs van 250 euro zitten de Sony WF-1000XM3's wel aan de bovenkant van de mainstream-markt. Die prijs is wat mij betreft wel gerechtvaardigd, al moet je weten wat je koopt.

Zijn superieure noise cancellation en de langste batterijduur je het gemis van bijvoorbeeld draadloos opladen en een kleiner doosje waard? Dan behoren de WF-1000XM3's tot de allerbeste oordoppen die je nu kan kopen.

Volg ook het Bright YouTube-kanaal voor meer videoreviews 

Kijk ook: de beste sport-oordoppen?