HomePod: een typische Apple-zet
Wat kun je wel en niet met de HomePod? En waarom komt Apple überhaupt mee deze speaker?
Tijdens techbeurs CES struikelden we zowat over de apparaten met een ingebouwde virtuele assistent. Apparaten die je met je stem bestuurt zijn overduidelijk het nieuwe speelveld van gadgetmakers. Ook Apple doet mee. De HomePod werd in juni 2017 aangekondigd en zou eerst in december op de markt komen. Dat werd uitgesteld en nu verschijnt de speaker op 9 februari in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Hij kost 349 dollar. Maar wat kan de HomePod? Wat kan hij niet? En waarom introduceert Apple zo'n speaker?
Wat doet de HomePod als hij verschijnt?
Als de HomePod uitkomt, is het bovenal een speaker om muziek mee te luisteren. De HomePod is een 17 centimeter hoge cilinder, verkrijgbaar in grijs en wit. Binnenin zitten een subwoofer en zeven tweeters, allemaal voorzien van een eigen versterker. Een speciale microfoon kalibreert het geluid automatisch op basis van de ruimte om de HomePod heen.
De bediening loopt vooral via Siri. Met zes microfoons moet de HomePod je in de hele ruimte kunnen verstaan, ook van veraf en terwijl er muziek klinkt. Vraag Siri om je favoriete muziek, playlist of nummer te draaien, of vraag om een specifiek album, en het begint te spelen.
Daarnaast is de HomePod te bedienen met het touch-vlak op de bovenkant. Boven en onder zitten volumeknoppen, een enkele tik is play/pauze, dubbel tikken is het volgende nummer en drie keer tikken het vorige.
De HomePod werkt alleen met Apple Music. Heb je Spotify, de populairste muziekdienst, dan heb je pech. Siri op de HomePod is volgens Apple speciaal toegespitst op muziek en leert volgens het bedrijf je muzieksmaak kennen.
Welke draadloze functies heeft de HomePod?
De HomePod heeft een eigen wifi-verbinding en streamt muziek dus zonder de tussenkomst van een iPhone of iPad. Je kan de HomePod ook als AirPlay-speaker gebruiken, en muziek direct vanaf je iOS-apparaat of Mac streamen.
Later dit jaar verschijnt echter AirPlay 2. Met die nieuwe versie van AirPlay kun je meerdere HomePods in verschillende kamers verschillende nummers laten spelen. Of je kunt hetzelfde nummer in je hele huis laten spelen, zowel vanaf je telefoon maar ook door de ene HomePod te vertellen wat de andere moet doen. Ook kunnen twee HomePods aan elkaar worden gekoppeld om een stereo-duo te vormen.
Het is nog onduidelijk of je de HomePod straks kan gebruiken als speakers voor je Apple TV. Zeker in stereo-opstelling zou dat aantrekkelijk kunnen zijn. De HomePod heeft in ieder geval geen fysieke ingangen, waardoor je koppelen aan je televisie wel kan vergeten. Anders dan bijvoorbeeld Sonos doet, kan een setje HomePods je surround-set straks dus niet vervangen.
Is de HomePod een echte slimme speaker?
Misschien wel de belangrijkste vraag over de HomePod. Het lijkt er namelijk nogal op dat Apple met de HomePod reageert op het succes van slimme speakers als de Amazon Echo en de Google Home. Maar vooralsnog zijn de slimme functies van Siri een stuk beperkter dan die van Amazon Alexa en Google Assistant.
Siri kan echter al wel een hoop op de HomePod. Naast het afspelen van muziek en podcasts, kan Siri ook het nieuws voorlezen, het weerbericht geven, timers en alarmen zetten, eenheden omrekenen, vertalen en algemene weetjes geven. Ook kan je berichten laten oplezen en terug dicteren, en telefoongesprekken beginnen en voeren met de HomePod.
Bovendien ondersteunt de HomePod het smarthome-platform HomeKit van Apple. Een allesomvattend platform voor al je slimme apparaten in huis bestaat vooralsnog niet, maar HomeKit biedt een redelijk brede ondersteuning voor allerlei soorten apparaten. Daardoor kun je de HomePod vragen om je lichten te dimmen, de verwarming wat hoger te zetten, de deuren op slot te doen en de gordijnen te sluiten.
De assistenten van Amazon en Google kunnen al meer, zoals het omgaan met vervolgvragen of het bedienen van specifieke apps. Het is echter de vraag of de HomePod zulke dingen al moet kunnen. Volgens recent onderzoek gebruiken mensen met een slimme speaker zo'n ding vooral om muziek mee te aan te vragen. Maar een zeer klein deel gebruikt veel andere slimme functies, nog een kleiner deel stuurt er z'n huis mee aan.
Is de HomePod een vreemde zet van Apple?
De HomePod lijkt door zijn beperkte manieren van gebruik misschien een vreemde zet. Het is een speaker, maar je kan niet alle diensten gebruiken die je wil, en je kan hem niet aan je tv koppelen. Hij heeft slimme functies, maar is ook weer niet heel slim. Hij doet van alles, maar eigenlijk niks dat de concurrentie niet ook al doet.
Toch is bovenstaande omschrijving niet alleen op de HomePod toe te passen. Ongeveer hetzelfde werd gezegd over de iPod, de iPhone, de Apple Watch en de AirPods. Stuk voor stuk producten waarvan zeker de eerste versie beperkingen had, een hoge prijs en voor elk voordeel een nadeel.
De Apple HomePod kost in de VS 349 dollar. Dat is duurder dan de goedkoopste Google Home-speaker van 129 dollar en de Amazon Echo van 99 dollar. Maar de HomePod is hifi en biedt op papier veel meer geluidskwaliteit dan die speakers, die geen subwoofer en maar één of twee tweeters hebben. Vergelijk hem eerder met de de Sonos One met Alexa ($199) en de Google Home Max ($399). Dat is de HomePod best concurrerend geprijsd.
Zo'n hele vreemde zet is het dus niet van Apple. De markt voor slimme speakers is nog jong, en het gebruik van de slimme functies nog gering. Apple doet een klassieke Apple-zet door de nadruk vooral te leggen op kwaliteit, in dit geval van het geluid. Tegen de tijd dat meer mensen een smart home hebben en het praten tegen een assistent vertrouwder voelt, is Siri alweer flink verbeterd. Althans, dat verbeteren van Siri moet Apple nu ook echt wel gaan doen.
Lees ook: Hoe slim is Apple's smarthome-strategie?
Bright-hoofdredacteur Erwin was in juni 2017 bij de aankondiging van de HomePod in Californiê: