Uitlevering Gonggrijp om Wikileaks mogelijk

Uitlevering Gonggrijp om Wikileaks mogelijk

5 april 2011 om 10:01
Update: 29 april 2018 om 00:54

Nederland kan hacktivist Rop Gonggrijp uitleveren aan de VS vanwege zijn rol bij Wikileaks. Minister Rosenthal sluit dat niet uit.

In antwoorden op kamervragen schrijft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dat er op dit moment nog geen aanklacht van Amerika tegen Rop Gonggrijp ligt. Maar als die er wel komt, sluit hij uitlevering niet uit. 'Dat proces is met voldoende waarborgen omkleed. Ik sluit daarom niet nu uit dat Nederland medewerking zal verlenen.' Kortom: de minister let niet op de omstreden inhoud van de zaak, maar op de procedure.

Gonggrijp heeft vorig jaar meegeholpen aan de productie van de video Collateral Murder, waarin is te zien hoe een Amerikaanse legerhelikopter in Bagdad burgers, onder wie enkele journalisten, dodelijk neermaait. Voor het lekken van de beelden zit de Amerikaanse soldaat Bradley Manning vast.

Door alleen te kijken naar of de procedures kloppen, gaat Rosenthal voorbij aan de slechte behandeling van gevangenen in de VS. Volgens advocaten en mensenrechtenactivisten wordt Manning in de gevangenis wreed behandeld.

Rosenthal doet alsof hij van niets weet en het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen toegang tot Google heeft. 'Met het detentieregime van de heer Manning ben ik niet bekend.' Niet? Let me Google that for you. En zelfs de voorlichter van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft Mannings behandeling recent nog 'stom' en 'belachelijke contraproductief' genoemd.

De Amerikaanse autoriteiten hebben in het kader van het onderzoek naar Wikileaks bij Twitter gegevens opgevraagd van Gonggrijp. De Amerikaanse rechter oordeelde onlangs dat Twitter die gegevens moet geven. GroenLinks-kamerlid El Fassed meldt Webwereld dat hij Rosenthal in het volgende debat over mensenrechten om opheldering gaat vragen.

Over de voortgang naar het Wikileaks-onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten is weinig bekend. De VS heeft onder meer ook een IJslandse parlementariër die meewerkte aan Wikileaks in het vizier. De IJslandse regering komt in deze kwestie wel op voor haar burger en heeft een hoger beroep aangespannen tegen het Amerikaanse vonnis dat Twitter de gegevens van Wikileaks-verdachten moet geven.

Meer over

Deel dit artikel