Als computers zouden plaatsmaken voor Smart Lights

Als computers zouden plaatsmaken voor Smart Lights
25 december 2012 om 12:02
Laatste update: 28 april 2018 om 14:34

Conceptbureau BERG stelde zich samen met Google Creative Lab een toekomst zonder fysieke computers voor.

Normaal gesproken zien wij consumenten in de winkel alleen het resultaat van maanden zo niet jaren research & development. Wat voor spannends er allemaal achter de schermen gebeurt, welke keuzes worden afgewogen, wat er sneuvelt; wij stervelingen zullen het nooit weten. Ontwerpstudio BERG is zo'n bedrijf dat grotendeels in de schaduw opereert. Voor het publiek werden ze bekend met Little Printer. Het kleine printertje maakt diensten als Twitter en Foursquare tastbaar in een vorm waar je zowel week als hebberig van wordt.

Samen met Google werkte BERG vorig jaar aan een concept met een zelfde insteek: wat als Google niet gevangen zat achter glas? De aanpak van BERG is simpel, de uitwerking bijzonder. Vuistregel van de studio is om niet-tastbare nieuwe technologie te behandelen alsof het wel tastbaar is. Ze lieten hun verbeelding de vrije loop en kwamen vrij snel op een simpele metafoor om een computer voor te stellen: de gloeilamp. Ook de gloeilamp was ooit nieuw en daarmee relatief duur en zeldzaam. Door de jaren zijn gloeilampen nu goedkoop en overal aanwezig. Je hoeft bij wijze van spreken geen gloeilamp overal mee naartoe te nemen.

Zo denken de jongens van BERG dat het met computers en telefoons ook zal gaan. In de toekomst is de data waar we nu nog een apparaatje voor met ons meedragen overal en altijd beschikbaar. De apparaten die het werk doen zijn zo goedkoop dat we ze overal aanwezig zijn. BERG bouwde vrij letterlijk verder op dit principe. Ze stelden zich een bureaulamp voor die kan zien. De lamp neemt zijn omgeving waar en kan verschillende mensen en dingen van elkaar onderscheiden.

Vervolgens zou de lamp volgens BERG moeten kunnen projecteren. Smart Light noemden ze het licht waarvoor tijdens het concept een gewone projector gebruikt werd. Het bureau stelde zich licht voor dat domme, ordinaire objecten slim kan maken. Het is dus de slimme lamp die al het werk doet, de gebruikte interface is gewoon een object dat plots dienst doet als input-mechanisme voor de gebruiker.

BERG doopte het project 'Lamps' naar wat volgens hen in de toekomst wel eens de spil data-communicatie zou kunnen zijn. In een video, die het bureau als afsluiting van het project maakte, zie je hoe Google-diensten als YouTube, Google Calendar en Google Music werken in een wereld waarin je data niet meer aanspreekt via een specifiek apparaat.

Lees meer over:

Deel via