Dit is hem dan: 's werelds eerste auto gemaakt van planten
De plannen voor een auto gemaakt van vlas en suikerbiet lagen er al langer, maar sinds vandaag weten we dat de bio-auto echt de weg op kan.
Met vijf deuren en vier zitplaatsen is Lina, zoals de studenten van de TU Eindhoven hun auto hebben genoemd, behoorlijk ruim. En toch weegt de auto maar 310 kilo. Dat komt door de zeer lichte biomaterialen waarmee Lina is gebouwd. Het chassis is gemaakt van een kunststof op basis van suikerbieten. Daaromheen zit een plaat gemaakt van vlas en ook de carrosserie en het interieur zijn gemaakt van vlas. Dat is net zo licht en sterk als koolstofvezel, maar veel duurzamer om te maken. Bovendien is het volledig recyclebaar.
Dat is ook precies wat de studenten met Lina voor ogen hebben. Want waarom zou je in een duurzame, elektrische auto rijden, als de productie van die auto verre van schoon is? Naar eigen zeggen is hun auto ook nog eens bijna vier keer efficiënter dan bijvoorbeeld de Tesla Model S of de Nissan Leaf.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="dec3fa37-ef8e-4ada-b2fd-b01b9fa7270b"></drupal-entity>
Elektrische deelauto voor in de stad
Daar staat tegenover dat met de huidige accu’s de Lina niet verder komt dan 100 kilometer. Ook kan de bio-auto niet harder dan 85 kilometer per uur. Maar dat is ook niet nodig, zegt teammanager Quinten Oostvogel: "Dit is een stadsauto, die in principe niet de snelweg op hoeft." De studenten denken dan ook dat Lina in de toekomst ingezet kan worden als deelauto.
Maar zo ver is het nog lang niet. "Op dit moment willen we vooral bewijzen dat het biomateriaal dat we hebben ontwikkeld klaar is voor structurele toepassingen", legt Oostvogel uit. Ook willen ze laten zien dat Lina efficiënt is. Daarom doen ze later deze maand mee aan de Shell Eco-marathon, een racewedstrijd waar de winnaar niet het snelst, maar het zuinigst is.
Het lijkt er niet op dat we binnenkort een biologische auto bij de dealer zien staan. Het is volgens Oostvogel aan de volgende groep studenten om de Fords en Volkswagens van deze wereld warm te maken voor hun biologische materialen.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="8d3e3bb8-285b-4db0-8f36-52239197f906"></drupal-entity>
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="614caff2-1dce-4b39-a9ce-f22168b0e4eb"></drupal-entity>
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="452f16e1-e8b0-4918-822d-08eb449ee635"></drupal-entity>
Het team van Lina was onlangs op een grote innovatiebeurs in Hannover, samen met een ander Eindhovense team dat werkt aan een auto die rijdt op mierenzuur: