Student ging zes weken undercover in iPhone-fabriek

Student ging zes weken undercover in iPhone-fabriek

12 april 2017 om 07:51
Laatste update: 26 april 2018 om 21:49

De werkomstandigheden van iPhone-fabrieken zijn nog altijd onvergelijkbaar met die in westerse fabrieken.

Dat valt op te maken uit het relaas van Dejian Zeng, een student van New York University die vorige zomer in een fabriek in de buurt van Shanghai aan de iPhone 6S en iPhone 7 werkte. Zijn werk bestond uit het vastschroeven van de speaker aan de behuizing, vertelt hij aan Business Insider. Het is afstompend werk, dat er niet prettiger op wordt omdat naar muziek luisteren is verboden. Ook gesprekken met andere werknemers kan tot een reprimande van de opzichter leiden, vertelt Zeng.

De veiligheidsmaatregelen zijn streng. Het is verboden om telefoons of metalen voorwerpen mee naar binnen te nemen. Als de productie aan een nieuwe telefoon begint, worden de beveiligingsmaatregelen opgeschroefd. Zo leidde het werk aan de iPhone 7 ertoe dat de metaaldetectors beter werden afgesteld, met alle gevolgen voor vrouwen met metaal in hun bh. “Die moesten zich opeens gaan verkleden die dag”, vertelt Zeng.

Liggen verboden

Elke twee uur is er een pauze die de meeste fabrieksarbeiders aangrijpen om even een dutje te doen. Het is echter verboden om daarbij te gaan liggen. Wie te vaak gaat liggen, kan een boete krijgen die wordt ingehouden op het salaris. In het geval van Zeng bedroeg dat salaris 3100 yuan (circa 425 euro) voor een maand werk. Daarbovenop kreeg hij een bed in een slaapruimte die hij deelde met zeven anderen.

Apple betaalt anderhalf keer zoveel als er sprake is van overwerk. Maar volgens Zeng is de keuze om over te werken niet vrijwillig. Tegelijkertijd zijn er ook werknemers die smeken om te mogen overwerken, omdat ze die extra inkomsten hard nodig hebben.

Geen vaardigheden nodig

Volgens Zeng is de status van een baan in de fabriek vergelijkbaar met die van een huishoudster of bezorger. Mensen kunnen bij een fabriek beginnen zonder dat ze een sollicitatiegesprek hoeven te voeren. “Het is een manier om niet dakloos te worden”, vertelt hij. “Je hebt geen enkele vaardigheid nodig.”

Het verloop onder de fabrieksarbeiders is groot. Slechts een klein deel van de werknemers blijft lang genoeg om promotie te kunnen maken binnen de fabriek. “Als je nergens anders terecht kunt, alleen in de stad woont en geen familie hebt die je kan onderhouden, dan ga je voor de fabriek werken”, legt Zeng uit. “Daar verdien je een beetje geld zodat je je leven op de rails kunt krijgen.”

Lees meer over:

Deel via