Coderen in de klas met Bomberbot

Coderen in de klas met Bomberbot

28 februari 2016 om 16:56
Laatste update: 27 april 2018 om 08:39

Het Nederlandse Bomberbot leert kinderen spelenderwijs programmeren. In ons land nog een keuzevak, in Finland al verplicht. Daar doet Bomberbot dan ook goede zaken.

Het Nederlandse Bomberbot maakt een lespakket 'programmeren voor basisschoolleerlingen'. Dat wordt op een aantal scholen in Nederland al gegeven, en kan ook door ouders thuis aan hun kinderen worden uitgelegd. Die eerste lessen moeten kinderen vooral nieuwsgierig maken naar het programmeren van software, en de basisprincipes op een begrijpelijke manier neerzetten. Bomberbot voelt niet aan als lesstof, maar als een leuk spel.

Je hebt voor je het weet de basis van het programmeren onder de knie, en da's in de wereld van vandaag een belangrijke vaardigheid, zegt Bomberbot-ceo Cristian Bello in dit artikel in ons webmagazine Bright Ideas. "Ik kom uit Colombia en omdat ik over technologie heb geleerd en vaardigheden kreeg in het programmeren, kreeg ik betere kansen dan veel andere mensen."

Het is volgens Bello belangrijk om kinderen voldoende uit te dagen, zonder ze te frustreren. "Ze leren over functies en algoritmes, op een manier die zowel uitdagend als leuk is." Ruimte voor eigen creativiteit vindt hij ook belangrijk. "Alles dat ze leren komt samen wanneer kinderen eigen levels maken. Alle kennis die ze hebben opgebouwd komt daar van pas, en vervolgens kunnen de levels gedeeld worden met andere leerlingen over de hele wereld. Zo zien ze direct wat het nut is en dat het uiteindelijk vooral leuk is om zelf iets te maken."

Bomberbot werkt ook aan lessen voor kinderen die de smaak te pakken hebben. "Denk aan een veelzijdige programmeertaal als Java, of Python dat in academische velden veel gebruikt wordt. Het zijn programmeertalen waar je veel kanten mee op kan, en waar online veel over te vinden is. Maar totdat ze zover zijn, is het belangrijk voor zoveel mogelijk kinderen om de basislogica van het programmeren te begrijpen." Lees meer over de rol van leerkrachten en het onderwijs in het hele artikel over Bomberbot in Bright Ideas.

Verder in Bright Ideas editie 048, thema 'kids':

Bright Kids: Jong geprogrammeerd, is oud gedaan

Kinderen zijn de toekomst. Hoog tijd dat wij 'future victims' daar eens serieus aandacht aan gingen besteden.

Maken maakt gelukkig

Het is belangrijk dat kinderen als creatieve producenten opgroeien en niet alleen als consumenten, schrijft onze kidsexpert Astrid Poot. "Het is bovendien geweldig om samen met een gaaf werkstuk bezig te zijn."

Generatie Z: de echte digital natives

Voor kinderen van nu zijn Whatsapp, 4G en YouTube de gewoonste zaken van de wereld. Niet hun voorgangers, de Millennials, maar zij, generatie Z gedoopt, zijn de ware digital natives. Hoe verschilt hun tech- en mediagebruik met die van de vorige generaties?

Apps die kids leren programmeren

Programmeren kun je van jongs af aan laagdrempelig en spelenderwijs leren. Ook gewoon thuis op papa's tablet.

Grand Gear: Whizkids

In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen. In deze editie speciale aandacht voor junior techies.

Bright Ideas

Bright Ideas is ons webmagazine met 'verdieping over vernieuwing': achtergrondartikelen, interviews en duiding. Een abonnement kost 24 euro per jaar. De artikelen zijn ook te lezen via Blendle.

Lees meer over:

Deel via