Sensoren uit de 3D-printer
HP geeft met een nieuwe industriële 3D-printer de haperende 3D-printrevolutie een zet. Wat wordt er mogelijk?
HP lanceert een nieuw soort industriële 3D-printer, waarmee materialen op voxelniveau worden getransformeerd. Een voxel is de driedimensionale versie van een pixel. De transformeren gaat door toevoeging van verschillende stoffen, de zogenaamde agents, die kleur, transparantie, flexibiliteit en geleidend vermogen kunnen toevoegen.
De 3D-printer schuift een laag materiaal op het werkblad en sprayt daarna, volgens het 3D-design, miljoenen uiterst fijne 'agent-druppels' per seconde op het nylonpoeder. Dan gaat er een thermische arm over het hele werkblad, die ervoor zorgt dat de agents op de juiste plekken actief worden, waardoor de voxels samensmelten of speciale eigenschappen krijgen.
Deze technologie voegt bijvoorbeeld kleurpigmenten toe aan de voxels, waardoor het object door en door gekleurd is. Het grote voordeel hiervan is dat er verschillende kleurlagen aangebracht kunnen worden voor het registreren van slijtage. Wordt door intensief gebruik van een tandwiel de rode laag zichtbaar? Dan moet het vervangen worden.
Ook kunnen tussen de voxels specifieke codes worden aangebracht voor identificatie, of geleidende coatings die gebruikt kunnen worden in een sensorsysteem. HP-techneut Sascha de Peña toont tijdens een presentatie het paradepaardje: een 3D-geprinte industriële haak met ingeprinte sensoren. Via bluetooth en een bijbehorende app kunnen de sensoren 'gelezen' worden en is te zien of de belasting van de haak binnen de veilige zone blijft.
Het Eindhovense Shapeways gebruikt een van de eerste van deze nieuwe 3D-printers van HP, na anderhalf jaar testen. "De machine voldoet aan de verwachtingen", aldus Stefan Rink van Shapeways. "De HP-machine is de eerste die zich richt op industriële productie. We proberen tegemoet te komen aan de verwachtingen van internet: vandaag besteld, morgen in huis. Met deze technologie kunnen we een hele grote stap in de goede richting zetten."
Lees het hele artikel in Bright Ideas of Lees via Blendle
Bright Ideas biedt elke twee weken verdieping over vernieuwing. Een jaar lang toegang tot alle artikelen kost maar 24 euro. Meld je aan op ideas.bright.nl. Blendle-gebruikers kunnen de artikelen hier los lezen.