Daan Roosegaarde zorgt voor plaatselijke opklaringen
In Peking laat Daan Roosegaarde smog verdwijnen als sneeuw voor de zon.
"Waarom niet?" moet Daan Roosegaarde gedacht hebben toen hij in Peking uit het raam de CCTV toren van Rem Koolhaas wilde kijken, maar niets zag vanwege de smog. Zijn project Smog zuigt als een stofzuiger ozon en fijnstof uit de lucht waardoor de lucht plaatselijk opklaart.
Smog maakt opklaringen met een elektrostatisch veld. Dat trekt de vervuilde deeltjes aan waardoor ze neerslaan en een heldere hemel achter blijft. Het veld wordt gegenereerd door koperen spoelen die zijn begraven onder het gras van een daarvoor aan te leggen park in Peking. Daar is smog zo erg dat de maskers waarmee je je mond bedekt inmiddels door mode-ontwerpers vormgegeven worden. Op de foto zie je Roosegaarde met vriendin Lidi Brouwer die in het Pekingse kantoor van de in Waddinxveen gevestigde studio werkt.
Daan Roosegaarde krijgt het als een tovenaar voor elkaar het weer te regisseren. "Nederlanders hebben met hun windmolens altijd al de neiging gehad de natuur te hacken", zegt Daan Roosegaarde tegen het toonaangevende Wired, "we zetten de traditie voort. Nu hacken we de lucht. Een speciaal project dat de werelden van poëzie en pragmatiek bij elkaar brengt."
Roosegaarde zou Roosegaarde niet zijn als er geen economische grondslag bij hoort. Een heldere hemel kost geen geld maar levert wat op. De neergeslagen deeltjes kunnen met een goed design geld waard worden.
De burgemeester van Peking heeft toestemming gegeven voor een test van 50 bij 50 meter.