Eerste indruk: internet via het stopcontact 2.0
Internet via stopcontacten is handig om plekken waar wifi zwak is te bereiken. Maar kan 't sneller? David test de Devolo dLAN 1200+ Powerlines.
Het is alweer ruim 2 jaar geleden dat ik met een setjes FRITZ!-powerlines via het stopcontact internet naar zijn werkplaats achter het huis bracht. Ik was als een kind zo blij. Een beetje laat had ik powerlines ontdekt. Dat zijn kastjes die je in het stopcontact steekt en internet via de elektriciteitsbedrading brengt naar plekken in je huis waar wifi geen bereik heeft, zoals je zolder.
50 meter
In mijn geval ging het om internet in de werkplaats achter mijn huis. Dat was geen makkelijke opgave want ik woon drie hoog in een oud pand met hele oude bedrading deels ooit door krakers aangelegd. De afstand die ik moest overbruggen was, schat ik zo'n 40 of 50 meter met meerdere stoppenkasten er tussen.
Tot mijn grote verbazing weerhield het een setjes FRITZ! powerlines er niet van om door die antieke bedrading bitjes en bytjes naar mijn werkplaats te sturen. Alleen ging er wel een hoop snelheid verloren. In mijn huiskamer meet ik met een ethernet-aansluiting op mijn Mac snelheden tussen de 100 tot ongeveer 120 Mbps. In de werkplaats beneden is daar echter nog maar zo'n 15% van over. Genoeg voor browsen en streamen, maar toch. Als het sneller kan, dan graag, en dat kan want de powerlines worden ieder jaar sneller.
Snelste op de markt? Net zo snel...
De Devolo dLAN 1200+ Powerlines beloven op dit moment de snelste op de markt te zijn. Alleen blijkt de Devolo’s die belofte bij mij in de werkplaats niet waar te kunnen maken. In mijn geval is er zelfs geen noemenswaardig verschil in snelheid tussen de FRITZ! powerlines 500E en de Devolo dLAN 1200+. Theoretisch zouden die respectievelijk 500 en 1200 Mbps moet halen. Beiden zijn dan ook meer dan genoeg voor mijn 120Mbits-internetaansluiting, maar ik had de hoop dat 2,5 jaar verbeterde powerline-technologie wellicht wonderen kon verrichten met de slechte bedrading. Ik zit met de Devolo's nog steeds op maximaal 17 Mbits in de werkplaats.
Dat heeft echter niets met de Devolo's te maken. Enerzijds is het de slechte bedrading, maar uit deze Hardware.info-review van deze powerlines blijkt dat deze nieuwe generatie snelle powerlines geaarde stopcontacten nodig hebben. Kennelijk gebruikt de Devolo de bedrading van de aarde om de snelheid te verdubbelen ten opzichte van de vorige generatie (600Mbits). De stopcontacten in mijn werkplaats zijn wel geaard maar die in de huiskamer niet, jammer genoeg. De nieuwe Devolo's hebben dan niet heel veel meerwaarde.
Wel geaard, dan tot 400 Mbps
Heb je echter wel een huis of met name een kantoor met 'normale' moderne geaarde bedrading dan kan je wel baat bij de Devolo dLAN 1200+ powerlines met name als je op je netwerk veel grote bestanden tussen computers en servers uitwisselt zoals bijvoorbeeld video montages en dergelijken. Volgens de Hardware.info-test halen de Devolo's in de praktijk snelheden die tegen de 400Mbps aanzitten. Iets dat ik in mijn huis niet kan testen. Dat is meer dan een derde sneller dan de snelste concurrent en bijna dubbel die van mijn 2,5 jaar oude FRITZ!-powerlines.
Niet goedkoop
Ze zijn daarmee momenteel de snelste op de markt. Goedkoop zijn ze echter niet. Een setje kost om en nabij de 140 euro. Daarbij komt dat het wachten is op de concurrentie die ook met dergelijke snelle powerlines Devolo's voorbeeld zullen volgen.
Gaat het je alleen zoals bij mij thuis om internet op plekken te krijgen waar je nog geen internet hebt koop dan vorige, langzame generaties powerlines. De snelheid van die powerlines is veelal een stuk hoger dan je internetsnelheid en je hebt dan al een setje voor ongeveer de helft van de prijs van de Devolo's.