Eerste indruk: Libratone Live

Eerste indruk: Libratone Live
16 november 2011 om 10:49
Laatste update: 28 april 2018 om 20:46

David heeft zich een paar dagen opgesloten om muziek te luisteren met de Libratone Live AirPlay speakers.

Het is altijd een genot om een kwaliteitsproduct uit de doos te mogen halen. Dat geldt ook voor de Libratone Live AirPlay speaker.Het moment dat je de speaker aan zijn chromen handvat aan de achterzijde optilt, voel je als het ware 6,5 kilo degelijkheid die op alle vlakken mooi is afgewerkt.

Veel belangrijker, Scandinavië druipt van dit Deense ontwerp af. De Libratone heeft een minimalistisch driehoekig design, een fors verchroomd handvat en een behuizing omhuld door een Italiaans kasjmier jasje. Er is maar een enkele grote ronde knop rechtsboven waarmee je de speaker o.a. in sleepmode zet. Ik testte de grijze versie maar de Live is in diverse kleuren verkrijgbaar waaronder rood, zwart, lime of beige.


Apple’s AirPlay maakt het draadloos streamen van muziek vanaf je Mac, pc of iOS-apparaten heel erg makkelijk. Met name als je een AirPlay-speaker hebt zoals de Libratone Live omdat deze ingebouwde versterker heeft. Je zet hem neer, steekt de voeding in de speaker en het stopcontact en zet hem aan. Vervolgens log je in op het wifi-netwerk van de speaker en via de browser stel je in welk wifi-netwerk de speaker moet gaan gebruiken. Na een reboot verschijnt de speaker in het AirPlay-menu van iTunes of je muziek apps. Fluitje van een cent. Beschik je over WPS op je router dan kan de verbinding sneller tot stand gebracht worden door de WPS-knoppen op de router en op de Live in te drukken om ze te verbinden.

Dit is in mijn ervaring veel makkelijker dan UPnP streaming. Dat is bij mij de ene keer net zo makkelijk aan de praat te krijgen als AirPlay, maar de andere keer kost het me uren omdat ik de poortinstellingen op mijn router moet uitzoeken. Ik heb al heel wat UPnP-apparaten getest en het is steeds weer keer hit or miss.

In tegenstelling tot wat je wellicht verwacht zit je met AirPlay niet vast aan iTunes. Installeer AirFoil van Roque Amoeba en je kan bijvoorbeeld ook Spotify via AirPlay streamen. Ook Android-apparaten kunnen streamen via AirPlay. De App DoubleTwist maakt dat mogelijk.

Wat je aan de buitenkant van de speaker niet ziet maar wel degelijk hoort, is dat de behuizing van de speakers van hout zijn. Hout is nog steeds het betere akoestisch materiaal. De Live met zijn 50W bas, twee 25W midden en twee 25W tweeters levert mede hierdoor een mooi neutraal geluidskarakter. Dit segment van speakers wil nog weleens ‘plastic’ klinken. Mijn indruk is dat de Live laag, midden en hoog gebalanceerd en redelijk neutraal weergeeft zonder dat één van de drie domineert.


De drie vlakken van de Live moeten via Libratone’s FullRoom acoustic technology het geluid via de muren weerkaatsen om een 360 graden geluidsbeeld te creëeren. Maar waar ik de speakers ook neerzette, ik bleef het geluid ervaren als van één speaker: heel mooi maar weinig stereo. Dat kan aan de akoestiek van mijn kamer liggen, maar door gordijnen, boekenkasten en andere spullen denk ik dat dat eigenlijk wel goed zit.

Libratone levert een gratis app waarmee je het akoestische profiel van de Live beperkt kan aanpassen aan je kamer. Het verschil hoor je duidelijk, maar ook dat leverde niet de beloofde FullRoom ervaring op. Desondanks levert de Live een prachtig vol geluid, een flinke stap beter dan menig dockingstationspeaker oplevert.

De Libratone Live - en AirPlay-speakers in het algemeen - zijn voornamelijk bedoeld voor mensen voor wie gemak en design zwaarder wegen dan geluidskwaliteit. En over een ruime portomonnee beschikken. De grijze uitvoering van een enkele Libratone Live kost 699 euro. Wil je een andere kleur dan moet je nog eens 100 euro bijleggen.

Voor dat bedrag kan je ook een tweedehands versterker met luidsprekers kopen die veel beter klinken. Sluit een 89 euro kostende Airport Express op de versterker aan en je kunt ook al je muziek via AirPlay streamen. Dan heb je een veel beter geluid maar wel een ‘lelijke’ versterker, minder mooi ogende luidsprekers en veel meer kabeltjes. Wil je echter in iedere kamer van je huis muziek afspelen, dan is het eleganter en gemakkelijker om een of meerdere Libratone Lives neer te zetten.

Lees meer over:

Deel via